Tech

Megvan a Huawei Mate 30 bemutatójának hivatalos dátuma

A korábbi pletykák igaznak bizonyultak: a Huawei szeptember 19-én, Münchenben rántja le a leplet a legújabb okostelefon szériájáról, a Mate 30 termékcsaládról, ami a gyártó szokásaihoz híven jó eséllyel tartalmazni fog egy Lite, egy normál és egy Pro modellt. A dátumot a cég erősítette meg a Twitteren, és a kísérőszövegben azt írják, hogy bezárul a kör, ami egyértelműen arra utal, hogy a Mate 20 és Mate 20 Pro készülékek négyzetes hátlapi kameraszigete után idén egy körben fognak elhelyezkedni a lencsék.

Bár sokan a készülék specifikációira kíváncsiak leginkább, az sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi a helyzet az Androiddal. A Google szóvivője ugyanis nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kínaiak nem telepíthetik a Google appjait és szolgáltatásait a szeptember 19-én bemutatkozó új csúcskészülékre, miután a Trump-adminisztráció májusban korlátozásokat vezetett be több kínai vállalatra, köztük a Huaweire is.

A Google Trump rendeletének eleget téve felfüggesztette üzleti kapcsolatát a Huawei-jel bizonyos Android-licencek kapcsán, aminek a már piacon lévő mobilokra nézve nincs következménye. A legfrissebb információk szerint viszont a Mate 30 és annak Pro variánsa (illetve ezek alapján sejthetően a több hónapja csúszó, hajtogatható Mate X) meglehetősen csupaszon lesz elérhető az induláskor. Ugyan Androidot futtatnak majd, de nem lesznek telepítve a Google szolgáltatások és alkalmazások,

beleértve a Play Áruházat, a Gmailt és a Google Térképet.

A májusban bejelentett tiltólista életbe lépését követően az amerikaiak három hónapra felfüggesztették a Huawei elleni intézkedéseket, méghozzá azzal az indokkal, hogy az érintett vállalatok számára egyszerűebb legyen az átmenet. A cég azóta múlt héten újabb 90 napos kiterjesztést kapott, de ez csak a korábban kiadott mobilokra vonatkozik. Mivel a Mate 30 nem felel meg ennek a kitételnek, nem képez kivételt. Pár héttel ezelőtt ráadásul már az is szóba került, hogy Trump teljesen feloldja a kínai cég ellen hozott szankciókat, viszont hivatalosan még semmilyen lépés nem történt ez ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik