Tech hardverteszt

Ha egy jó médiacentert keresel, akkor most megtaláltad

A Zidoo Z9S TV Box túlmutat a RendeljKínait által eddig tesztelt médiacentereken, hiszen a tesztalany játszi könnyedséggel mossa le a pályáról a konkurenseket, egyedül a Windowst futtató Mini PC-ket tudnánk párba állítani vele. Ennek megfelelően az ára is magasabb, mint az átlag kínai megoldásoknak, de a pénzünkért HDMI ki- és bemenet, SPDIF hangkimenet és SATA csatlakozó is található rajta.

A Zidoo Z9S egyértelműen magasabb ligában játszik, mint a „szokásos” androidos TV Boxok, amikről a RendeljKínait csapata szokott írni. Ez az eszköz bátran berakható a pár százezer forinttól 1-2 milliós ársávig terjedő házimoziláncokba is, hiszen még HDMI bemenet is került rá – de ne szaladjunk ennyire előre. A dobozát átkutatva a következő kiegészítőket találtuk:

  • távirányító
  • használati utasítás
  • HDMI kábel
  • SATA kábel
  • Zidoo Z9S médiacenter

Az eszköz készítésekor kiváló matériákat használtak, sok a fém, ami javítja az összképet, de a passzív hűtésben is óriási szerepe van. A távirányító gombjai világítanak, ami nagyon hasznos funkció, hiszen vetíteni csak teljes sötétségben érdemes.

Fotó: RendeljKínait

Mi főleg projektorral használtuk, így rendkívül örültünk ennek a funkciónak, ahogyan a HDMI bemenetnek is. Bizony, jól olvastátok, bemenet is van rajta, azaz egyéb eszközt rá lehet kötni, aminek átengedi a képét és a hangját is. Sőt, akár felvételt is készíthetünk, mindezt a főképernyőről indítva. Mi a HTPC-t kötöttük rá, ahonnan a zenéinket tallózzuk, de próba gyanánt indítottunk rajta letöltött BD50 Remux anyagokat is, amiknél szintén nem tapasztaltunk frame droppot, a hanggal sem volt semmi probléma.

MIRE JÓ EGY MÉDIACENTER?

A médiacenterek olyan eszközök, amik teljes körű multimédiás képességekkel rendelkeznek, azaz képesek vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül, esetleg külső adathordozóról filmeket, zenéket lejátszani. A drágább eszközök rendelkeznek HDMI bemenettel is, amire akár játékkonzol, mobil vagy bármi más is csatlakoztatható, így a kép és a hang is továbbítható a HDMI kimenetén keresztül. Házimozirendszerbe illeszthető, ebben partner a többfajta digitális hangkimenet, tehát teljes értékű forrásként használható.

Használat közben

Jöhetnek az unalmas adatok a felszereltségről, de ígérjük, hogy gyorsak leszünk:

  • Realtek RTD1296 processzor
  • Android 7.1 operációs rendszer
  • 2 GB DDR3 memória
  • 16 GB háttértár
  • 5 GHz-es WiFi
  • Gigabites LAN

A processzor nem valószínű, hogy ismerős lesz bárkinek, annyit érdemes tudni róla, hogy sok NAS-ba is ez kerül, például az otthoni kategória csúcsának számító Synology gépeibe is. 5 GHz-es WiFi egészen sok gépben van manapság, viszont az 1000 Mbit-es LAN ritkaság számba megy, ez ismét egy olyan pont, ami emeli a nívót. A BD50 (a Blu-Ray menü sem gond a gépnek, tehát olyan, mintha gyári lemezt néznél) átcsorog a 100-as hálózaton is, de a combosabb anyagokhoz jól jöhet a gyorsabb kapcsolat.

Fotó: RendeljKínait

A rendszer lelke a 7.1-es Android, de olyan mélységig nyúltak bele, hogy fel sem tűnik, milyen régi rendszer az alapja. Rendkívül kellemes meglepetés volt a gyári szoftverezettség, még a Kodit sem töltöttük le, annyira jó az előre telepített lejátszója. Pillanatok alatt a NAS-on találtuk magunkat, jöhettek a szokásos anyagaink. A kép- és a hangminőség is vitán felüli, bár nem a világ legjobb hangrendszere van nálunk összerakva, de az apróbb különbségek remekül kijönnek rajta.

Filmek és zenék

A Zidoo Z9S megbirkózik az összes hangsávval, arra érdemes figyelni, hogy az alapbeállítás 2 csatornás, de megtalálható a „RAW” beállítás a menüben, ez használható az 5.1-es rendszerekhez. További jó hír, hogy a rendszer tökéletesen kezeli a 23,976 FPS-t, illetve támogatja a 4K-t, a H.265-öt valamint kezeli a HDR-t is. Egyedül az analóg kimenetek számát keveselltük, az egy szem AV outból ugyan levehető a jobb és bal csatorna, de ennél azért jobb minőségre vágyunk, így a zene kedvelőinek egy HDMI-s DAC beszerzése mindenképp ajánlott mellé vagy egy régi, de minőségi vas, optikai bemenettel.

Nálunk egy Pro-Ject Dac Box RS segített be zenei fronton, elég jó végeredménnyel. Aki Hi-Fi megszállott, az biztosan tudja, hogy mennyire fontos a forrás, hiszen ami nem jutott be a láncba, azt az utána következő sokmilliós komponensek sem tudják előállítani. High-end felhasználásra nem ajánljuk a Zidoot, de egy mozi és sztereó kevert láncot ki fog tudni szolgálni, 1-2 milliós láncokba még simán beraknánk. Innen a következő lépés hangminőségben jóval drágább, egy HTPC + SPDIF transzfer, de kár is összevetni ezeket, hiszen egy passzív HTPC ház többe kerül, mint a Zidoo Z9s.

Fotó: RendeljKínait

Adathordozók, perifériák, csatlakozók

Az adathordozók csatlakoztatása szempontjából jól áll a Zidoo, jópofa dolog a SATA port (mindkét oldalon), amihez kábelt is mellékelt a gyártó, ezzel külső ház nélkül kapcsolhattok merevlemezt hozzá, ha mondjuk nincs hálózati tárhelyetek. Azért jobb megoldás ez, mint a beépített, mert nem melegítik egymást a komponensek. Az esztétikus elhelyezés már más lapra tartozik, de ha csak filmnézésnél csatlakoztatod, mert mondjuk erre töltesz le, akkor ez egy szuper megoldás. Ezen kívül 4 db USB aljzat is elfért, amiből kettő 3.0-s. Az RS232 azoknak lesz izgalmas, akik egy gombnyomással szeretnének mindent bekapcsolni, ugyanis ezen keresztül is összeköthetőek az eszközeink. Az optikai hangkimenet szuper dolog, hiszen a régebbi, HDMI nélküli erősítők tulajdonosai így bátran megvásárolhatják a Zidoot.

A Control 4 nevű applikációval tudjátok hálózaton keresztül vezérelni, a gyártó leírását itt találjátok a beállításhoz, de van ennél egyszerűbb mód is. Tetszőleges eszköz böngészőjének a címsorából is elérhető a Control Centerből (ezt az appok között megtaláljátok a lejátszón).

Szoftverek

A távirányítón az alsó négy darab színes gomb programozható, ez baromi jó dolog. Play Store-hoz a hivatalos fórumon juthattok hozzá, egy pendrive-ra kell lementeni, majd bedugni a gépbe, és elindítani az ApkInstaller applikációt, ami automatikusan detektálja a telepíthető alkalmazásokat. A YouTube és társai nem jelentenek akadályt a lejátszónak, a sűrűn használt streamerek közül pedig a következőket indítja el: Horizon, HBO GO, TV GO, DIGI Online HU. A Netflix viszont nem fut.

Összegzés

A Zidoo Z9S TV Box a kategória legjobbjai közé tartozik, otthoni felhasználásra nem igazán lehet ennél jobbat venni. HDMI ki- és bemenet, optikai hangkimenet azoknak, akik régi erősítővel vagy sztereó rendszerrel használják majd, illetve baromi jól tud jönni a SATA csatlakozó is.

A kijelző túl pici, szerintünk sok értelme nincsen, mi biztosan elhagytuk volna. A távirányító világít, az egész cucc jó minőségű, mindez EU raktárból 59 000 Ft-ért úgy, hogy itthon 70 000 Ft felett van az ára. Ha drágának találjátok, nézzétek meg a korábbi tesztjeinket is, biztosan találtok számotokra megfelelő eszközt közöttük. A néhány számunkra fontos dolog hiányára egyébként megoldást nyújt a Zidoo Z10.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik