Tech

Nálunk is kaphatók az LG sci-fiket idéző, átlátszó kijelzői

Már Magyarországon is elérhetők az LG új, ipari kijelzői. Az átlátszó OLED-kijelzők és a szinte teljesen áttetsző, felragasztható LED-fóliák bármilyen teret vagy felületet futurisztikus digitális környezetté alakítanak.

Az átlátszó OLED (T-OLED) képernyők mögött minden tárgy látható marad, az üvegfelületekre ragasztható LED-fóliával pedig akár egész irodaházak alakíthatók digitális kijelzőfelületté. Önálló fénykibocsátásra képes pixeleivel az OLED a jelenleg elérhető, maximum 10 százalékban áttetsző LCD-kijelzőhöz képest több mint háromszoros, 38 százalékos átlátszóságot kínál a technológiára jellemző kiemelkedő kontrasztarány és tökéletesen élénk színek mellett.

Más hasonló kijelzőkkel ellentétben a T-OLED nem a fehéret, hanem a feketét használja az áttetszőség háttérszíneként, így szinte alig észrevehető saját környezetében. Mindez számtalan futurisztikus tartalommegjelenítési módszert tesz lehetővé: kijelzők mögött művészien elhelyezett termékek a kiterjesztett valóság érzetét keltik, és interaktív virtuális közeget teremtenek. A cég egyelőre nem az otthonokba szánja ezt a megoldást, szóval az átlátszó kijelzős tévékre egyelőre várnunk kell.

Az átlátszó képernyő. Forrás: LG

Az átlátszó OLED kijelzők telepítése gyors és könnyű: a kevesebb mint 14 kg súlyú készülékek kétféle — önálló és Open Frame (nyílt keret) kivitelben kaphatók. A nyitott keretmegoldás azt jelenti, hogy a külön-külön is használható, 55 hüvelykes üveglap-szerű kijelzők az egyedi igényeknek és az adott felületnek megfelelően csempeszerűen kapcsolhatók egymáshoz.

A panelek a nyílt keret dizájnnak köszönhetően csempék módjára helyezhetők el és kapcsolhatók össze, ezáltal jól használhatók az olyan nagy terekben, ahol — mint például egy autószalonban — a vásárlóval kialakított interakció az üzletkötés kulcsfontosságú eleme lehet.

Kijelzővé válik ablak is

Az LG színezett, átlátszó LED-fóliája bármilyen méretű és formájú üvegfelületen használható. A technológia digitális kijelzővé változtatja az hétköznapi ablakokat és üvegfalakat — akár egy irodaház teljes külső burkolatát is. A 24 mm-es pixeltávolságú kijelző a nagyarányú átlátszóság mellett is a színek egészen széles skáláját képes megjeleníteni, így ideális lehet a vállalati logó megjelenítésére, vagy akár reklámfilmek lejátszására is.  A fólián a tartalom 1,7 millió színárnyalatban jelenik meg, a fényerő pedig beltéri és éjszakai módra is állítható, így a legtöbb kereskedelmi felhasználáshoz ideális.

A LED-fólia bármilyen üvegfelületre felhelyezhető. Forrás: LG

A maximum 73 százalékban átlátszó filmréteg használaton kívüli állapotban észrevehetetlen az üvegfelületen, amely a rásimított fólia ellenére is megtartja eredeti tulajdonságait. A kijelzőréteg maga öntapadós, de könnyedén eltávolítható bármilyen felületről anélkül, hogy ragasztónyomot hagyna maga után.

Tiszta sci-fi: átlátszó kijelzőket mutatott be az LG
Még nem átlátszó kijelzős tévékről beszélünk, de azok sem lehetnek már messze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik