Tech

Fontos frissítés jött régi iPhone-okra, azonnal telepítse!

Érdemes figyelni, amennyiben 2012-ben, vagy korábban kiadott iPhone, iPad készüléket használ. Az Apple egy rendkívül fontos frissítést adott ki a régebbi modellekhez, ami a pontos időért, dátumért és helymeghatározásért felel. A sürgős csomag apropója a GPS (Global Positioning System) fordulónapja, ami pontatlanságokat okozhat az egyes eszközöknél.

A GPS-hez használt jeladó műholdak és a vevőegységek időszámítási módszere egyedi, ugyanis hetekben számolják az időt. A 10-bites számformátum miatt azonban 1024 eltelt hét után minden nulláról újrakezdődik, és ez mindössze 19,7 évet jelent.  A dolog hasonló a Millennium/Y2K bughoz,  ami miatt 1999-ben mindenki attól tartott, hogy szilveszter éjjel a számítógépes rendszerek nem tudnak majd átállni 2000-re, mert nem lesznek képesek értelmezni a 00-ra végződő évszámot. A fordulónap idén április hatodikára esett.

Fontos dátum közeleg, megbolondulhatnak a GPS-ek
Új időszámítás kezdődik a navigációs rendszerben.

A nagyobb GPS gyártók már rég megtették a szükséges intézkedéseket, most pedig az Apple-ön a sor. Az első problémák közvetlenül a számláló április hatodikai átkattanása után merültek fel egyes eszközöknél, de a nagyobb gyártók már elejébe mentek a problémának, így különösebb fennakadások nem történtek.

Az Apple állítása szerint az általa gyártott hardverek november 3-ig nem érintettek. Az intézkedés azért a régebbi eszközöket érinti elsősorban, mert az újabb telefonok és táblagépek már tartalmazzák a szükséges módosításokat. Az Apple tanácsa szerint az alábbi modellek tulajdonosainak javasolt a telepítés:

  • iPhone 5, negyedik generációs iPad ( iOS 10.3)
  • iPhone 4S, első generációs iPad mini, iPad 2, harmadik generációs iPad (iOS 9.3.6)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik