Tech

Fontos dátum közeleg, megbolondulhatnak a GPS-ek

Április hatodikán megzavarodhatnak a régebbi GPS-es rendszerek egy naptári hiba miatt, figyelmeztetnek a biztonsági szakértők. A San Franciscó-i RSA 2019 szakmai konferencán Bill Malik, a Trend Micro kiberbiztonsági cég elnöke osztotta meg félelmét, miszerint az egykor Y2K néven emlegetett hibához hasonlót lehet most jósolni a régi GPS-rendszerekhez – igaz, abból nem lett korántsem olyan nagy galiba, mint amennyire féltek tőle az emberek. Aki nem emlékezne rá: 1999-ben mindenki attól tartott, hogy szilveszter éjjel a számítógépes rendszerek nem tudnak majd átállni 2000-re, mert nem lesznek képesek értelmezni a 00-ra végződő évszámot.

A gondot az okozhatja, hogy a GPS-hez használt (Global Positioning System) jeladó műholdak és a vevőegységek időszámítási módszere egyedi, ugyanis hetekben számolják az időt. A 10-bites számformátum miatt azonban 1024 eltelt hét után minden nulláról újrakezdődik, és ez mindössze 19,7 évet jelent.  A GPS még 1980. január hatodikán kezdett el számolni, és gyors számolás után rájöhetünk, hogy azóta már volt egy újraindítás 1999. augusztus 21-én, ami akkor zökkenőmentesen lezajlott.

Azóta viszont más a helyzet, az április hatodikán esedékes GPS WNRO-nak, vagyis a hétszámláló átfordulásnak most komolyabb követezményei lehetnek.

A hatások sokkal széleskörűbbek lehetnek, mivel több rendszerbe is GPS van integrálva a működésükhöz, például a biztonsági rendszerek és a közlekedésfigyelő rendszerek. 20 éve ezek a kapcsolódások még kezdetlegesek voltak, most már minden mindenbe beágyazódik. Így bármilyen kis hatás sokkal nagyobb lehet.”

– fejtette ki Malik. A szakember szerint ugyan azért digitális apokalipszis nem vár ránk, ő a biztonság kedvéért aznap nem száll repülőre.

Érdemes hozzátenni, hogy a dátumformátumhoz kapcsolódó szabványt pár éve már módosították, és a nagyobb gyártók már felkészíthették eszközeiket a váltásra – ezekkel semmi különösebb gond nem lesz, a régi rendszerek pedig pontatlan dátumokat jelezhetnek majd.

Malikól eltérően ezért más szakértők úgy gondolják, hogy az átállás körüli aggodalom felesleges, mert a hétköznapi felhasználók abból nem fognak sok mindent érezni, főleg ha a modern táblagépeket és okostelefonokat használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik