Tech

Rasszista Facebook-csoportokban találtak egy rakás rendőrt

Egy amerikai oknyomozó portál, a Reveal derítette ki, hogy rengeteg korábbi, sőt, még mindig aktív rendőr tagja olyan szélsőséges nézeteket valló, zárt csoportoknak Facebookon, amelyekben rasszizmus, iszlamofóbia, és erőszakos kormányellenesség is felbukkan, méghozzá nyíltan. A Reveal nyilvánosságra hozta az összegyűjtött adatait, ennek hatására legalább 50 rendőrfőkapitányság vizsgálatot rendelt el a saját köreiben. A jelentés szerint több száz rendőr tagja a csoportoknak.

A csoportoknak olyan neveik vannak, mint a „White Lives Matter” (a black lives matter, vagyis a fekete életek is számítanak mozgalom mintájára), vagy „Death to Islam Undercover” (halál az iszlámra, titkos). Nemcsak a rasszizmus jelenik meg a csoportok között, néhányuk kifejezetten erőszakos kormányellenes propagandát is folytat.

A több mint 400 rendőr közül, akik valamennyien tagjai ilyen csoportoknak, 150 az extrém végleteket képviseli.

A Reveal szerint ezeket a csoportokat rendszerint nyugdíjazott rendőrök hozzák létre, akik aktívan keresik a csatlakozni kívánó rendőröket. Mind a nagyvárosi, mind a vidéki rendőrök ugyanolyan arányban vesznek részt ilyen csoportok munkájában.

A jelentés nemcsak a rendőröket, de a Facebookot is kellemetlen helyzetbe hozza, hiszen a közösségi oldal évek óta próbálkozik, hogy háttérbe szorítsa a rasszizmust, a gyűlöletbeszédet és az agressziót, egyelőre vajmi kevés sikerrel. Érdemes visszaemlékezni a christchurch-i mészárlásra – ezt is Facebookon közvetítették élőben, és annak ellenére, hogy több ezren nézték végig, nagyon kevesen jelentették, és nem került le azonnal a platformról.

Fotó: iStock

A Reveal kutatói egy algoritmust gyártottak arra, hogy meg tudják állapítani, mennyi az egyezés az extremista csoportok tagjai és a rendőrséghez kapcsolható csoportok tagjai között. Ez még 2018 elején volt lehetséges, amikor a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása előtt a Facebook engedélyezte, hogy a csoportok tagjainak listáját le lehessen tölteni. 14 ezer találatot kaptak.

A 14 ezerből azonban nem mindannyian voltak aktív vagy nyugdíjazott rendőrök, ezért a Reveal kutatói utánajártak a rendőrörsökön, ki az, aki még mindig dolgozik, és ki az, aki dolgozott, de már nyugdíjba vonult. A 14 ezer találatból így 400-at sikerült biztosra azonosítani rendőrként, a többiek valószínűleg csak azért csatlakoztak a rendőrség oldalaihoz, mert érdeklődtek.

A Facebook egyelőre nem adott ki információt arról, mit kíván tenni ezekkel a csoportokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik