Tech

Olcsóbb mobilokon mutatkozhat be a Huawei rendszere

Korábban már többször is írtunk róla, hogy a Huawei már 2012 óta fejleszti házon belül saját operációs rendszerét, ami Kínában ArkOS, míg máshol HongMeng OS néven jelenhet meg. Eddig arról lehetett hallani, hogy a mobilszoftver akár augusztus végén – szeptember elején is bemutatkozhat, és a legfrissebb információk szerint a gyártó már egymillió olyan készüléket le is szállított tesztelésre, amin fut a rendszer.

A Tiangfeng Securities elemzője, Guo Minghao szerint azonban nem valószínű, hogy a Huawei október előtt elkezdi élesben is kigördíteni a rendszert. A szakember továbbá úgy jósolja, hogy az amerikaiak tiltólistája és korlátozásai nem lesznek számottevő hatással a 2019-es eladási számokra, a kínaiak körülbelül 215-225 millió okostelefont szállíthatnak le.

Ezt tudni eddig a Huawei szoftveréről, ami leváltaná az Androidot
A rendszer a HongMeng OS nevet kaphatja, kérdés, mennyire jönne be az androidhoz szokott európaiaknak.

Minghao forrásai szerint továbbá a HongMeng OS a korlátozott app ökoszisztéma eleinte nem felel meg igazán a high-end felhasználók igényeinek Kínán kívül, és kezdetben csak alsó kategóriás modelleken lesz használható Közép- és Kelet-Európában, valamint a feltörő piacokon.

Az orosz The Bell egy teljesen más megközelítésről ír, amiről eddig nem nagyon lehetett hallani. A portál forrásai szerint a Huawei az Aurora OS-t használhatja fel az Android alternatívájaként, ami egy moszkvai fejlesztésű orosz mobilplatform, és a finn Jolla nevű cég Sailfish OS-én alapul. A pletykák szerint a Huawei már teszteli is az Aurora OS-t néhány eszközén.

Mondani sem kell, hogy a Huawei előtt álló legnagyobb kihívás, hogy az általuk használt rendszeren is hozzáférhetőek legyenek azok az alkalmazások, amiket a Google Play Áruházon keresztül el lehet érni. Eddig az tűnik legvalószínűbbnek, hogy saját AppGallery nevű áruházukat fogják fejleszteni ennek érdekében.

Már egymillió telefonon fut a Huawei saját operációs rendszere
A kínaiak leszállították a mobilokat, amiken megkezdődik a HongMeng OS tesztelése.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik