Tech

Fellőtték a SpaceX űrinternetének műholdjait

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját helyi idő szerint csütörtökön.

A műholdakat egy Falcon 9-es hordozórakéta szállította, és a műholdak körülbelül egy órával az indítás után álltak alacsony Föld körüli pályára – írja az MTI. Ezt követően a Falcon 9 hordozórakéta újrafelhasználható gyorsítófokozata visszatért a Földre, és sikeresen landolt az Atlanti-óceánon lebegő platformon. A múlt héten kétszer is elhalasztották az indítást, először az erős szél, másodszor pedig szoftverfrissítés és rendszerellenőrzés miatt.

A SpaceX szerint egy napba telhet, míg kiderül, hogy minden telepített műhold hibátlanul működik-e.

A szatellitek egyenként 227 kilogrammot nyomnak, így ez volt eddig a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított, de a céget vezető Elon Musk röviddel a start után már közölte a Twitteren, hogy a műholdak online üzemmódban működnek, és hamarosan kinyitják a napelemeiket.

A Falcon 9 hordozórakéta még kilövés előtt. – Fotó: AFP

A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez. Musk jelezte: még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális “űrinternet” népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat.

Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is.

A vállalkozó arra számít, hogy a műholdalapú internet cégének egyik fontos bevételi forrásává, és újabb terveinek, például a Mars-programnak a pénzügyi motorjává válik.

 Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos állomás a marsi önfenntartó város és a holdbázis felé vezető úton”

– mutatott rá Musk.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik