Tech

Hány rakéta kell ahhoz, hogy ellökjük a Földet a helyéről?

Nagyjából ötmilliárd év múlva a Nap akkorára fújódik fel, hogy bekebelezi a Földet. Van, aki már azon gondolkozik, hogy hogyan lehetne ezt az eseményt túlélni, annak ellenére, hogy valószínűleg ekkor már sehol nem leszünk a bolygó felszínén, sőt, lehet, hogy magát a bolygót is teljesen tönkretesszük. Tegyük fel, hogy nem hal ki az emberiség, nem költözünk át másik bolygókra, és nem csináljuk ki teljesen a sajátunkat – mi lenne a legjobb esélyünk arra, hogy megmeneküljünk a Nap elől?

Egy glasgow-i űrmérnök, Matteo Ceriotti a Conversation hasábjain kifejtette, hogy valójában elméletben nem lenne lehetetlen lelökni a Földet a jelenlegi pályájáról, méghozzá valahová távolabbra, ahol már nem fenyegeti a felfújódó Nap. Persze a „nem lenne lehetetlen” kifejezést csillagászati értelemben kell venni, egy bolygó pályáját megmásítani óriási vállalkozás lenne, és valószínűleg nem is Ceriotti módszerével próbálnánk meg, ha eljutnánk odáig. Az elméletből akár találós kérdés is lehetne: hány Falcon Heavy kéne ahhoz, hogy ellökjük a Földet a pályájáról?

Háromszáz milliárd. Ennyi Falcon Heavy kellene.

Fotó: iStock

Ahhoz, hogy képesek legyünk nagyjából marsnyi távolságra ellökni a Földet, mondjuk a szóban forgó SpaceX Falcon Heavy rakétákkal, a bolygó 85 százalékát le kéne bányászni, így a maradék 15 százalékot már el lehetne tolni oda, ahol most a Mars kering. Összesen 300 milliárd Falcon Heavyre lenne még ehhez is szükség, így jön ki a 85 százalék. Persze ezt Ceriotti a jelenlegi űrtechnológiára vetítve számolta, valószínűleg

ötmilliárd év múlva azért fejlettebbek lesznek az eszközeink akár még ahhoz is, hogy egész egyszerűen eltoljunk egy bolygót.

Nyilvánvaló, hogy az ötlet csak elméleti szinten létezik, de Ceriotti nem is arra vállalkozott, hogy gyakorlati megoldást találjon ki, sokkal inkább arra, hogy elgondolkozzunk arról, mennyire nincs bebetonozott helyünk a világegyetemben, és bármikor történhet valami olyasmi, amire nagyon nehezen tudunk felkészülni. A fizikus egyébként további ötletekkel is előállt: egy jövőbeli lézeres hajtómű is segíthet a helyzeten (majd ha tudjuk, hogy kell ilyet építeni), vagy egy közelünkben elhaladó aszteroida gravitációs erejét is felhasználhatjuk arra, hogy eltérítsük a Földet, ezek talán még jobb megoldások, mint a három milliárd Falcon Heavy. Elméletben viszont jól hangzik – már amennyire jól hangozhat egy ilyen őrült misszió arra, hogy megmentsük, ami még a Földből és az emberiségből addigra maradni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik