Tudomány

Végre beismerték, hogy teljesen megsemmisült a Dragon űrkapszula

A Dragon űrkapszula az amerikai emberes űrrepülés nagy reménysége, egy olyan újrahasznosítható, viszonylag olcsón fellőhető űrjármű, ami képes lesz embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. Nemrég még arról adtunk hírt, hogy a Dragon űrkapszula sikeresen dokkolt az ISS-re, és vissza is érkezett a Földre, ezzel az űrutazás új korszakát nyitva meg. Most azonban, úgy tűnik, erre a korszakra még várni kell: egy eddig tisztázatlan hiba hátráltatja Elon Musk űrhajójának sikerét. Eddig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt, csak azt, hogy baj van – most viszont megerősítették a SpaceX dolgozói, hogy a pletykák igazak, és valóban megsemmisült a kapszula.

Komoly baj lehet a Dragon űrkapszulával
Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a hibát, de az biztos, hogy senki nem sérült meg.

A NASA TV-n közreadott egy nyilatkozatot Hans Koenigsmann, a SpaceX misszióbiztosítási alelnöke, aki elmondta, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a hibát, de akkor történhetett, amikor beindították a propulziós rendszert.

A kapszulán éppen azt tesztelték, mennyire biztonságos, ha minden hajtóművet teljes fokozatra állítanak, méghozzá egyszerre, és azt is megfigyelték, hogy a vészhelyzeti leállító rendszere működik-e, ami kulcsfontosságú az emberi űrutazások során. Ez ugyanaz a rendszer, ami megfelelően működött a tavaly októberi Szojuz-baleset során, ennek köszönhető, hogy az űrhajósok épségben értek vissza a Földre.

Fotó: Wikimedia Commons

A meghibásodás valószínűleg eltolja a SpaceX idővonalát egy kicsit, a vállalat ugyanis már júniusban meg szerette volna kezdeni az emberes űrrepüléseket. Korábban már keringtek a neten videók arról, hogy mi történt a kapszulával, de nem lehetett megerősíteni, hogy tényleg a Dragon robbanása rajtható rajtuk. A mostani bejelentés után viszont valószínűsíthető, hogy tényleg eredetiek a felvételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik