Tech

Nem találja ki, min tesztelik az arcfelismerést a kínaiak

Kevesen tudják, de az óriáspandákat nagyon egyszerű megkülönböztetni a mintázatuk alapján – legalább is egymásnak és a számítógépeknek, az emberi szem számára ugyanis ezek a különbségek kevésbé észrevehetők. Ezért alkalmaz most a Csengtu Óriáspanda Kutatóbázis arcfelismerő algoritmusokat az állatok megkülönböztetésére – írja a The Verge.

A kutatóbázisban olyan applikációt fejlesztettek, amely segítségével a látogatók képesek egyedi információkat lekérni a több tucat ott lakó pandáról. Az alkalmazás a kutatóknak is hasznos lehet, mivel a vadon élő állatokat is le tudják követni vele. A vendégek szórakoztatása mellett a vadon élő példányok életét is nyomon lehet követni még akkor is, ha azok nehezen megközelíthető helyeken élnek.

Így a kutatók pontosabb képet kapnak az állatok populációjának alakulásáról is.

A környezetvédő tevékenység hatására az elmúlt években a pandapopuláció kicsit megnőtt, de még így is mindössze nagyjából 2000 példány él Kína hegyvidéki részeiben szabadon.

Fotó: Yoshikazu TSUNO

Mint az összes arcfelismerő rendszer, ez is úgy készült, hogy pandaarcokat tápláltak bele, nagyjából 120 ezer állat képét, valamint több tízezer videót róluk. A program olyan, megkülönböztetésben segítő tulajdonságokra figyel, mint a pandák szájának vagy fülének mérete, vagy a szemek körülötti fekete foltok. Bármilyen furcsán is hangzik, ezek alapján az állatok tökéletesen megkülönböztethetők egymástól – lehet, hogy nem az emberi szem számára, de a szoftvernek mindenképpen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik