Tech

Cuki pandát mintáz a világ legmenőbb napelemfarmja

A világ sokkal szebb hely lenne, ha többen használnák ki a napenergia előnyeit, és még annál is szebb, ha több olyan panda formájú napelemfarm termelné a tiszta energiát, mint amilyen a kínai Datongban is található.

A Panda Power Plant névre keresztelt erőművet az ország kedvenc állatáról mintázták, a napokban csatlakoztatták elektromos hálózatra első fázisát, ami 50 megawattnyi energiát termel. A „pandaerőmű” összesített kapacitása 100 megawatt.

A mackók testének olyan fekete részeit, mint a fülek, karok, lábak monokristályos szilikon napelemcellák, míg a szürke és fehér részeket vékonyfilmes napelemek adják ki.

Forrás: Panda Green Energy Group

A Panda Green Energy nevű cég tavaly májusban kezdte el építeni a farmot az  Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjával (UNDP) kötött megállapodás értelmében, melynek része az is, hogy a kínai fiatalok figyelmét felhívják a környezettudatosságra.

A 100 megawattos Panda Power Plant 25 év alatt 3,2 milliárd kilowattnyi tiszta zöld energiát állíthat elő a cég közleménye szerint, amivel az ország 1,056 millió tonna szént spórolhat meg, és 2,74 millió tonnával csökkenhet ezáltal a széndioxid-kibocsátás is.

(Kiemelt kép: China Merchants New Energy)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik