Tudomány

Még mindig nagy veszélyben vannak az óriáspandák

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 12:21

Amerikai és kínai kutatók mérték fel az óriáspandák természetvédelmi helyzetét. Adataik alapján a faj annak ellenére veszélyben van, hogy egyedszáma az utóbbi időkben nőtt.
Korábban a témában:

A szakértők térinformatikai és távérzékelési eszközökkel mérték fel, hogy miként alakult át a földhasználat és az úthálózat a pandák által lakott területeken.

A Természetvédelmi Világszövetség a közelmúltban „veszélyeztetettről” kevésbé fenyegetett „sebezhetőre” változtatta az óriáspandák státuszát

– mondta Stuart L. Pimm, a Duke Egyetem ökológusa. A döntés oka az, hogy az utóbbi időkben nőtt a faj egyedszáma – ez azonban nem jelenti azt, hogy az élőlény már biztonságban van.

A szakértő kollégáival a pandák élőhelyének megváltozását vizsgálta, ennek mérete és kapcsolódásai ugyanis természetvédelmi szempontból meghatározóak. A Csujan Oujang és Veihua Csu, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai által vezetett csapat műholdas képek alapján elemezte az 1976-2013 közötti állapotokat. A kutatók összetett változásokat azonosítottak.

Bár 1976-2001 között 5 százalékkal csökkent az élőhely mérete, azóta javulás volt tapasztalható. Ezzel szemben a pandák területeinek összeköttetései 23 százalékkal estek vissza 2001-ig, jelentős növekedés viszont azóta sem jelentkezett.

Jianguo Liu, a Michigani Állami Egyetem munkatársa, aki 1996 óta vizsgálja a pandák élőhelyét, kiemelte, hogy a régió bizonyos változásai biztatóak. A térségben betiltották az ipari fakitermelést, új természetvédelmi területeket alapítottak, ráadásul a helyieknek is segítettek abban, hogy csökkentsék a pandákat veszélyeztető tevékenységeiket. A természetvédelem ugyanakkor dinamikus folyamat, amely folyamatos újításokat igényel.

Pimm szerint 2001 óta, mikor Oujang és Liu először járt a régióban, rengeteg változás történt – a legfontosabb az úthálózat és az egyéb infrastruktúra fejlődése. 2013-ban már háromszor nagyobb volt az útsűrűség a térségben, mint 1976-ban.

Az építkezések azért veszélyesek az óriáspandákra nézve, mert teljesen szétszabdalják az állatok élőhelyét.

Oujang hozzátette, több megoldásuk is van a problémára. Az egyik legfontosabb az, hogy folyosókat biztosítsanak az élőlényeknek, melyeken szabadon vándorolhatnak a területek közt, így tartva fenn az egészséges populációt.

(Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.