Tech

Ennél furcsább whiskyt még nem dobtak piacra

Nagyot újított a finn Fourkind tech vállalat és a svéd Mackmyra Whisky szeszfőzde: arra vállalkoztak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készítenek el különböző whiskyket. Az ilyen italok általában éveket töltenek egy fahordóban, amiben megkapják a színüket, és egy saját ízvilágot is, amit rengeteg minden befolyásol, többek között az is, hogy mi volt előtte a hordóban, vagy hogy milyen egyéb összetevőket kevernek hozzá.

A Fourkind és a Mackmyra Whisky átengedi az új ízek megalkotását egy mesterséges intelligenciának, amely elvileg több mint 70 millió variáció létrehozására képes – írja a Techcrunch. A rendszerbe betáplálták az eddig létező recepteket, majd a vásárlói visszajelzéseket is, a mesterséges intelligencia pedig eszerint választotta ki a következő variációkat.

Fotó: iStock

Az MI a több millió változatból kiválasztja azt, amelyek a legnagyobb népszerűségre tehetnek szert, és azokat is, amelyekhez a főzdében éppen megvannak a technikai lehetőségek, vagyis olyan hozzávalókat tartalmaz, és olyan hordóban készül, amely már kéznél van.
A modelleket a Microsoft adja, az MI-t pedig maga a Fourkind fejlesztette le. Bár a rendszer tudna magától is külön whiskyféléket generálni, a Mackmyra nem adja fel teljesen a szakértőit:

a jövőben a géppel együttműködve fogják megalkotni az alkalmazottak a legtökéletesebb whiskyket. 

“Bár a receptet számítógép készíti, még mindig az emberi szakértelemre támaszkodunk, főleg az ízlelésnél, ahol nem is lehetne lecserélni az embereket” – mondta Angela D’Orazio, a Mackmyra szakértője. A döntést végül minden egyes esetben szakember fogja meghozni.
A Microsoft szerint ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligenciát whisky gyártására használtak fel. Az első ilyen üvegek 2019 őszén kerülnek majd boltokba.

Bár még nem tudni, hogyan szuperálnak majd a Fourkind segítségével gyártott italok, a techcég már most azon gondolkozik, hogy az algoritmust más kereskedelmi ágazatoknál is hasznosítaná: cipőknél, parfümöknél, vagy éppen édességeknél, és persze más alkoholos italok sincsenek kizárva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik