Tech

Trumpnak nem tetszik az, amit a Facebook művel

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén erősen bírálta a közösségi oldalakat működtető cégeket, gyakorlatilag a Demokrata Párt eszközének nevezte őket, miután a Facebook vezetése gyűlöletbeszéd miatt kitiltotta a portálról Louis Farrakhant, az Iszlám Nemzete nevű amerikai szervezet vezetőjét és több más, szélsőjobboldali publicistát.

Trump közölte, hogy „alaposan figyelni fogja az amerikai állampolgárok cenzúrázását a közösségi médiában” – írja az MTI. Ezt a bejegyzését többször megismételte pénteken és szombaton. Korábban már kifejtette, hogy szerinte ezen cégek elfogultak a konzervatívokkal szemben, többeket – név szerint megnevezte, hogy kiket – igazságtalanul tiltottak ki. Az érintett társaságok visszautasították a vádat akkor.

A Facebook az elsősorban zsidóellenes megnyilvánulásairól hírhedt Louis Farrakhan mellett kitiltotta platformjairól (a hozzá tartozó Instagramról is) Alex Jones és Milo Yiannopoulos szélsőjobboldali publicistákat is, akik a közösségi óriás megítélése szerint összeesküvés-elméleteik miatt váltak méltatlanná arra, hogy közzétegyenek tartalmakat. Alex Jones Infowars portálját a nagy kék közösségi oldalról tavaly augusztusban már eltávolították, de az Instagramról mostanáig nem.

Egyre nagyobb bajban van a népszerű konteós
Folytatódik Alex Jones és a techóriások háborúja.

Az óriásvállalat szóvivője közleményt adott ki csütörtökön, amelyben hangsúlyozta: „Ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megszegőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról.” Alex Jones internetes portálján „tisztogatásnak” minősítette a kitiltást.

A Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy erőteljesebben lép fel a platformjain megjelenő gyűlöletbeszéd ellen, miután különböző emberjogi szervezetek már két év óta – lényegében a virginiai Charlottesville városban történt összecsapások óta – erre ösztökélik a közösségi platformok működtetőit. Ennek megfelelően a Facebook idén márciusban a fehérek felsőbbrendűségét hirdető személyeket és szervezeteket tiltott ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik