Tech

Facebookon árulják a lopott műkincseket

A Facebookon virágzik egy feketepiac, ahol csempészhálózatok műkincseket vásárolnak és árusítanak a platformon létrehozott zárt csoportokon belül, írja a BBC akadémiai kutatókkal közösen készített oknyomozó cikke. A közösségi oldal moderátorai 49 ilyen csoportot távolítottak el azután, hogy a brit közszolgálati tévé foglalkozni kezdett a témával.

Arra is találtak bizonyítékokat, hogy a kereskedők nagy mennyiségben csempésznek át iraki és szíriai ókori műkincseket Törökországba, annak ellenére, hogy a rendőrség már többször is rajtaütött ilyen szállítmányokon, és fokozott a fellépés az ilyen típusú tevékenység ellen.

A csoportokra Amr al-Azm régészprofesszor hívta fel a figyelmet, aki korábban Szíriában lakott, jelenleg pedig a Shawnee Állami Egyetemen oktat. Al-Azm az elmúlt két évet a közösségi oldalon működő csempészek felderítésével töltötte, és több száz olyan csoportra bukkant, melyek közül több is ezernél több taggal működött.

A professzor elmondása szerint a tagok a műkincsek adásvétele mellett azt is megvitatják, milyen módszerekkel érdemes kiásni egy-egy ellopni kívánt tárgyat, vagy hogyan dolgozzanak úgy, hogy ne omoljanak rájuk a sírkamrák. Sok olyan típusú adásvétel is van, ahol megrendelésre lehet beszerezni egy-egy ritkaságot, az egyik csoportban például egy olyan római mozaikpadlót kínáltak fel, ami éppen még a helyén volt a szíriai Aleppóban.

(Kiemelt kép: Forrás: GHAITH OMRAN / AL-MAARRA TODAY / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik