Tech

Már egy androidos mobillal is védhetjük a fiókjainkat

A Google bejelentette, hogy az Android 7.0-át, vagy annál frissebb verziót használó okostelefonokat biztonsági hardverkulcsként is lehet használni (jelenleg még bétában) kétlépcsős azonosításhoz. Korábban mi is rengeteget írtunk arról, hogy a kétlépcsős azonosítást (vagy kétfaktoros hitelesítést) mindenképp érdemes bekapcsolni azokban a szolgáltatásokban, ahol van rá lehetőség, például a Facebookhoz, vagy a Gmailhez.

A legtöbb ember csak jelszóval védi a fiókjait, ami ma már édeskevés. A kétlépcsős azonosításnak köszönhetően, ha egy hacker, vagy egy rosszakaró megszerzi a jelszavunkat, nem fog tudni belépni a fiókba ismeretlen eszközről, mert a jelszón túl meg kell adni egy további kódot is, amit kérhetünk SMS-ben, vagy telefonhívásban. Ezen felül arra is van lehetőség, hogy ne kódot kérjünk, hanem úgynevezett biztonsági hardverkulcsot állítsunk be, mondjuk egy USB-sticket, vagy most már a mobilt. Így ha ismeretlen számítógépről akarna valaki bejelentkezni a fiókunkba, ahhoz előbb be kell dugnia az USB-portba a párosított hardverkulcsot is, illetve mostantól már elég lesz annyit csinálni, hogy csatlakoztatjuk Bluetooth-on keresztül a telefont. Ezután az androidos telefonon már csak duplán rá kell bökni az „Ön próbál bejelentkezni?” értesítésre, majd követni az utasításokat.

Azonnal kapcsolja be ezt a funkciót a Gmailben, ha még nem tette volna!
Ha azt hitte eddig, hogy megfelelően védi magát a rosszfiúk ellen, hát téved.

Mielőtt bejelentkezéshez használnánk, a biztonsági hardverkulcsot hozzá kell adni a fiókhoz számítógép segítségével, kimondottan androidos telefonhoz ezen a linken találunk magyar nyelvű segítséget.

Az azonosítás csak Chrome böngészőből működik, és be kell hozzá kapcsolni a Bluetooth-t is a telefonon. Egyelőre a Gmail, G Suite, Google Cloud, és más Google-fiókokban használható szolgáltatásokhoz választható, de később más weboldalakba való bejelentkezés is támogatott lesz.

A cég szerint mindenkinek javasolt a mobil biztonságikulcsként való használata, főleg azok számára, akik nagyobb eséllyel eshetnek online támadás célpontjává, például közéleti személyiségnek, celebeknek, vagy aktivistáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik