Tech
Image: 73882682, Lakatos Dániel a formlabs 3D nyomtatókkal foglalkozó cég CPO-jával beszélgettünk., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Itthon folytatódik a százmillió dolláros sikersztori

A nyolc éve alapított, 3D nyomtatókat gyártó Formlabs 2012-ben robbant be a köztudatba, amikor elindította minden idők egyik legsikeresebb közösségi finanszírozós kampányát, aminek keretében közel 3 millió dollárt kalapoztak össze első termékükre, a Form 1-re. Mára piacvezetők, nyereségesek, a bevételük meghaladja az évi 100 millió dollárt. Önmagában már ez is kivételes sikersztori, de hab a tortán, hogy mindez nem sikerülhetett volna egy magyar szakember, Lakatos Dávid nélkül, aki a cég budapesti irodájában mesélt nekünk a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
Korábban a témában:

Lakatos Dávid Budapesten született, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és nanotudomány szakára járt, aztán nanofizikát tanult Hollandiában, majd felvételt nyert az MIT Média Laborjába. Két barát közreműködésével innen indult a Sold névre keresztelt startup: az iPhone-ra és Androidra készített, online eladásokra épülő applikációt hét hónap után felvásárolta a Dropbox, Dávid San Franciscóba költözött, de nem sokáig maradt a vállalatnál. Erre csak ennyit mond:

Nem annyira volt az én stílusom.

A Formlabs ekkor már túl volt az alapításon és a Kickstarter-kampányon, a Bostonba visszatérő Dávidot pedig egy másik MIT-s barát, a 3D nyomtatós cég egyik alapítója, Max Lobovsky kérte fel, hogy csatlakozzon az akkor még csak nagyjából húszfős csapathoz. A Form 1 névre keresztelt gépet ezen a ponton még nem sikerült leszállítani a közösségi finanszírozós projekt támogatóinak, a Formlabs műhelyében százával álltak a selejtek, és Dávid első feladata lényegében az volt, hogy segítsen kitalálni, hogyan is kell a megálmodott nyomtatót legyártani.

Image: 73882668, Lakatos Dániel a formlabs 3D nyomtatókkal foglalkozó cég CPO-jával beszélgettünk., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
A Formlabs budapesti irodájában egy nyomtatott idegen is felbukkant Fotó: Mohos Márton /24.hu

A nehézségeken sikerült felülkerekedni, a Form 1 után elkészült a Form 1+, a Form 2-nek pedig már Lakatos Dávid volt a termékfejlesztési vezetője. A 2016-ban piacra dobott gépre (befektetők hathatós közreműködésével) már egy komolyabb céget lehetett építeni, megkezdődött a globális értékesítés és marketing, a vállalat fokozatosan nőni kezdett, alig pár nappal a beszélgetésünk előtt pedig bemutatkozott a Formlabs legújabb 3D nyomtatója, a Form 3, és a korábbinál jóval nagyobb elemek nyomtatására képes, két lézerrel dolgozó Form 3L.

A cég jelenleg 550 főt foglalkoztat, méghozzá a világ több pontján: Boston a főhadiszállás, Berlin az értékesítés központja, vannak bázisok Tokióban, Sencsenben és Szingapúrban, április elején pedig megalakult a budapesti iroda, ahová jelenleg is toborozzák a szakembereket.

De ez mitől olyan nagy szám?

Mindez persze nem így történik, ha a cég hét évvel ezelőtt nem áll elő egy olyan ígéretes koncepcióval, amire korábban nem nagyon volt példa ezen a területen. A Formlabs termékei mögött meghúzódó vezérelv, hogy a lehető legszélesebb rétegek számára tegyék elérhetővé a professzionális 3D nyomtatás lehetőségét. A kulcsszó pedig a professzionális, hiszen itt nem kulcstartókat és más mütyüröket készítő hobbimasinákról van szó, hanem olyan komoly eszközökről, amik használhatók prototípusgyártásra vagy akár különböző orvosi protézisek, fogászati termékek előállítására.

A 3D nyomtatás közel harmincéves technológia,

és már a Formlabs előtt is lehetett olyan, sztereolitográfiás, azaz SLA (műgyantás) gépeket vásárolni, amelyek kielégítették a felhasználói igényeket. Ezek a megoldások viszont egészen horribilis összegekbe, darabonként 150-200 ezer dollárba (42-56 millió Ft) kerültek, amit csak nagyon kevés vállalat engedhetett meg magának. Ezen változtatott a Form termékcsalád, aminek a tagjai töredékáron (3000-10000 dollár) kínálják ugyanazt, mint a csillagászati összegekkel dolgozó konkurencia.

A Formlabs titka, hogy olcsó hardvert párosítottak olyan szoftverrel, ami képes kiküszöbölni a költséghatékony elemekből fakadó problémákat. Mikor sikerült egy működő nyomtatót összehozni, akkor az üzleti modellen is csavartak egyet: a professzionális 3D nyomtatók esetében hagyományos disztribútorok helyett a közvetlen értékesítés mellett döntöttek, ráadásul az ügyfélszolgálatot is úgy működtetik, hogy a vásárlók azonnal választ kaphassanak a kérdéseikre és problémáikra.

Image: 73882702, Lakatos Dániel a formlabs 3D nyomtatókkal foglalkozó cég CPO-jával beszélgettünk., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Különböző anyagokból nyomtatott minták a budapesti irodában Fotó: Mohos Márton /24.hu

Mindez együtt oda vezetett, hogy az elmúlt években a Form 2 lett a legtöbb példányban értékesített SLA nyomtató az Egyesült Államokban, a cég gépeiből pedig 50 000 példány kelt el világszerte. A Formlabs gépeit olyan cégek használják, mint az Apple, a Tesla, a Gilette, a Sony vagy éppen a Boeing, és az újabb tőkebevonásoknak köszönhetően a vállalatnak ma már több mint egymilliárd dollár a piaci értéke.

Magyar mérnök a kormányrúdnál

A sikerben hatalmas szerep jutott Lakatos Dávidnak, hiszen a cég stabilitását és jövőjét megalapozó Form 2-nek már ő volt a termékfejlesztési vezetője. Ez volt az első olyan modell, amelynél a Formlabs már azt próbálta körbejárni, az emberek miért utálják, és miért szeretik a terméket.

Ha megkérdezel valakit a 3D nyomtatásról, akkor azt fogja mondani, hogy tök jó, mikor a filmekben látom, de amúgy egy kalap szar, mikor használom. Mert folyamatosan előfordul, hogy a nyomtatás félremegy, hibás a végeredmény, és nem lehet használni

– mondja Lakatos. Ezt kiküszöbölendő, a fejlesztés során a megbízhatóság vált a legfontosabb tényezővé. A Formlabs nyomtatóit többek között az Apple mérnökei használják, a megfelelő emberek pedig az elkészített prototípusok alapján tudják eldönteni, hogy megfelel-e a már kézzel fogható irány, mehet-e tovább a fejlesztés. Ilyen környezetben egész egyszerűen nem fordulhat elő, hogy a sokszor több órás folyamat végén egy hibás vagy teljesen használhatatlan elem kerüljön ki a gépből.

Dávidék persze nemcsak erre koncentráltak. A potenciális vásárlók sok esetben különböző anyagokat szeretnek használni a nyomtatáshoz, ezért a fejlesztés során komoly hangsúlyt kapott, hogy a különböző alapanyagok közti váltás ne fél- vagy egyórás procedúra legyen. A Form 2 éppen ezért már úgy lett megalkotva, hogy az eltérő alapanyagokat tartalmazó tartályok fél perc alatt, viszonylag egyszerűen cserélhetőek legyenek, mint a patronok váltogatása egy hagyományos nyomtatóban.

A korábban említett lehető legszélesebb elérhetőség pedig nemcsak az árazást tekintve volt lényeges a Formlabs számára, de törekedtek arra is, hogy a legtöbb átlagos műszaki cikkhez hasonlóan a Form 2 is olyan gép legyen, ami fél órával a kibontás után már használható, könnyen takarítható, egy új nyomtatás pedig akár három percen belül indítható legyen. Dávid szerint a Form 2-nél ezek voltak a legfontosabb irányelvek, és sikerült egy olyan gépet alkotniuk, amit átlagfelhasználóként is könnyű kezelni:

akár egy gyakornok is képes vele kinyomtatni a kinyomtatnivalót.

És ez még csak egy állomás, hiszen már elkészült az újfajta sztereolitográfiás eljárással (LFS) dolgozó Form 3, ahol az a cél, hogy egyáltalán ne legyenek nyomtatási hibák. A gép ráadásul olyan új optikai technológiával rendelkezik, aminek hála a kinyomtatott mintát „támogató elemek” olyan apró helyen érnek hozzá a kívánt végeredményhez, hogy akár egyetlen mozdulattal letéphetők, lényegében nyom nélkül.

Borotvanyél, amiből nincs több

A Formlabs távlati célja, hogy a jövőben bevétel szempontjából beelőzzék a konkurens gyártókat, ugyanakkor a cég azt is szeretné, hogy a nyomtatóiknak ne csak a gigavállalatok prototípusgyártásában legyen fontos szerepe, hanem más területeken is.

A Form 2 nyomtatókat használják már egészen egyedi ékszerek készítésére, és világszerte rengeteg fogászati labor ilyen gépeket alkalmaz a különböző protézisek és a kezelést megkönnyítő kiegészítők elkészítésére. Akadnak ugyanakkor ennél hétköznapibb felhasználási módok is, megmutatva, hogy a 3D nyomtatás hogyan képes beszivárogni a mindennapokba és a végfelhasználók életébe.

Egyedi borotvanyelek a Formlabs 3D nyomtatók segítségével Fotó: Formlabs

A Formlabs több érdekes projekten is dolgozik párhuzamosan. Ebből egy már meg is valósult: a Gilette például azt találta ki, hogy a vásárlók – némi felárért cserébe – egyedi nyelet tervezhetnek a borotváikhoz, amit aztán kinyomtatnak és kiszállítanak a megrendelőknek. És ez még csak a kezdet, hiszen alakulóban vannak olyan, egyelőre még nem publikus együttműködések is, amik egy sima borotvanyélnél sokkal hasznosabb, abszolút a vásárlók igényeihez igazított termékek legyártását teszik majd lehetővé.

Magyar hídfőállás

A Formlabs Dávid nélkül jó eséllyel nem tartana ott, ahol ma, ugyanakkor a cég nem csak miatta kötődik Magyarországhoz, hiszen a Form 2 nyomtatók teljes egészében Székesfehérváron készülnek, és a vadiúj Form 3 gépek egyes részeit is a Videoton gyártja. A hazai szerep ráadásul tovább erősödik, hiszen ahogy az feljebb már szóba kerül, április elején megnyílt a cég budapesti irodája, ahol a szoftverfejlesztésen van a hangsúly, a hosszú távú cél pedig az, hogy konkrét termékek készüljenek Magyarországon.

Egy olyan helyet szeretnénk, ahol nemcsak szoftver készül, hanem hardver is, egész termékcsaládokat szeretnénk ide áthozni.

A hazai bázis az első, ahol mérnökök is dolgoznak a bostoni főhadiszálláson kívül, ami Lakatos Dávid elmondása szerint elég ijesztő, ugyanakkor biztos benne, hogy jó szakemberekkel és vezetőkkel – év végéig 20 főre szeretnék bővíteni a csapatot – a budapesti iroda akár már egy éven belül nagyon fontos helyszínné válhat a Formlabs jövőjét illetően.

Kiemelt kép:  Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.