Tech

Komoly siker a magyar kütyü, ami megkönnyítheti az autótulajok életét

Hétvégén indult el két egykori BME-s hallgató Indiegogo kampánya, aminek keretében a Remootio névre keresztelt,  kapu-távirányító berendezésre lehet lecsapni. A kütyü kompatibilis a már meglévő garázs- és kapunyitó rendszerekkel, és a beszerelést követően lehetővé teszi a Bluetoothon és a wifin keresztül történő vezérlést. A Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően az eszköz akkor is működik, ha épp nincs internet, esetleg a wifi lefedettsége nem ér el a kapuig, a vezeték nélküli hálózat segítségével pedig otthonról, vagy az interneten keresztül is irányítható a kapu, illetve ellenőrizhető az állapota.

A magyar startup közösségi finanszírozós kampánya ugyan alig pár napja indult, 10 000 dollár (nagyjából 2,8 millió forint) összegyűjtése volt a cél, de a projekt máris komoly sikernek tekinthető, hiszen a cikkünk születésének pillanatában már a meghatározott összeg 171%-a, több, mint 17 000 dollár (~4,7 millió forint) gyűlt össze. A Remootio az Indiegogón keresztül többféle kiszerelésben előrendelhető: a legolcsóbb változat jelenleg 40 dollár (plusz postaköltség), de léteznek olyan opciók is, amikkel egyszerre több eszköz igényelhető, akár kiegészítők kíséretében.

A wifi és Bluetooth kapcsolat, illetve a távoli elérés mellett a Remootio az átlag rendszereknél jóval nagyobb biztonságot és védelmet nyújt, különböző jogokkal rendelkező kulcsok kiosztását teszi lehetővé, okostelefonos alkalmazással (Android, iOS) vezérelhető, értesítésekkel tájékoztatja a tulajdonost, és kompatibilis az Amazon Alexa eszközökkel, így akár hangvezérléssel is irányítható. Érdekesség továbbá, hogy amennyiben a kampány eléri az 50 000 dollárt, akkor külön applikáció készül az Apple Watch okosórákra, 75 000 dollárnál pedig a Google Home kompatibilitást garantálják a fejlesztők.

A projekt támogatói eddig főleg az Egyesült Államokból csaptak le a magyar startup kütyüjére, de az ötletgazdák szerint a kapuokosító berendezés a magyar autótulajdonosok életét is kényelmesebbé teheti. A Remootio fejlesztése még 2017 őszén kezdődött, és a kampányoldal ígérete szerint a támogatók számára még idén májusban megkezdődik a végleges termékek kipostázása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik