Tech

Ötmillió nő személyes adatait szivárogtatta ki egy app

A Rela nevű, queer és leszbikus társkereső applikáció egészen 2017-ig volt elérhető az app áruházakban, ekkor a kínai internetes adminisztrációs szervezet munkatársai levetették – írja a TechCrunch. Később rövid időre mégis visszatért, de nem volt benne sok köszönet: kiderült, hogy több mint 5,3 millió nő személyes adatait tárolta jelszó nélküli szerveren. Persze az adatok kiszivárogtak, és a felhasználókról olyan információk kerültek napvilágra, mint a születési idő, magasság és súly, szexuális beállítottság vagy etnikum – sőt,

ahol engedélyezett volt, még a geolokáció is.

Az adatokon kívül még 20 millió állapotfrissítés is nyilvánosságra került.

Kínában az LGBTQ+ közösség jogi helyezte és elfogadottsága még mindig kérdéses, bár idén a kínai kormány már egyetértett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának javaslataival a jogokkal kapcsolatban, és megjegyezte, hogy az országban élénk LGBTQ+ élet folyik.

Forrás: ThinkStock

A Rela szivárogtatása azonban komoly problémát jelenthet azok számára, akik szerepeltek a listán, hiszen Kínában azért még mindig nincsenek olyan jogszabályok, amelyek védenék az áldozatokat a diszkrimináció ellen.


Az adatok valószínűleg 2018 júniusa óta elérhetők bárki számára, ekkor lett újra letölthető az applikáció az áruházakból.

A homoszexuális társkereső alkalmazások továbbra is világszerte népszerűek, még Kínában is, ahol egyébként gyakran szedik le őket az áruházakból ilyen-olyan indokra hivatkozva. A régebbi applikációk mégis tartják magukat, ilyen például a Blured is, amely nagyon népszerű az országban – olyannyira, hogy a kommunista párt által működtetett Beijing News még támogatta is 2017-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik