Tech

2,2 milliárd jelszó került ki a netre, az öné is köztük lehet

Nemrég írtunk róla, hogy hatalmas adatcsomagot tettek közzé egy fórumon, ami 773 millió egyedi fiók belépési adatait, és több mint 21 millió különböző jelszót tartalmaz. A Collection #1 névre keresztelt, 87 gigás fájlt eredetileg a MEGA nevű fájlmegosztóra került fel, majd fórumokon terjedt tovább. A csomagot a neves biztonsági szakértő, Troy Hunt fedezte fel, aki a kompromittált e-mail címek listáját feltöltötte a Have I Been Pwned weboldal adatbázisába. Korábban már többször is említettük, hogy ezen az oldalon tudjuk legegyszerűbben ellenőrizni az e-mail címünk megadásával, hogy érintettek vagyunk-e egy-egy szivárgásban.

Ilyen brutális adatlopást még nem láttunk
Egy hackfórumra 773 millió jelszót szivárogtattak ki, könnyen lehet, hogy az öné is köztük van.

Mint kiderült, a Collection #1 csak a kezdet volt, még több hasonló kaliberű adatpakk található a neten. Hasso Plattner biztonsági szakértő fedezte fel, hogy az egész kollekció sokkal nagyobb, a Collectionnek ugyanis van még négy további része, amik összesen 845 gigabájtot tesznek ki. A helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy az első pakk „mindössze” 87 gigabájt méretű.

A kollekció frissen felfedezett négy folytatása együtt háromszor akkora, mint az első pakk volt, ami már csak azért is brutális,mert így már összesen több mint 2,2 milliárd felhasználónévről és hozzátartozó jelszóról beszélünk.

Ez rengeteg, így nem lehet kizárni annak esélyét, hogy a mienk is közte van.

Az adatok nagy részét korábbi szivárgásokból fésülték össze, amiből azért bőven volt az elmúlt évek során, elég csak a Yahoo, a LinkedIn és a Dropbox eseteire gondolni. Ezeken felül természetesen olyanok is vannak, amikhez korábban még nem jutottak hozzá mások.

Plattner egy online eszközt is elérhetővé tett, aminek segítségével ellenőrizhetjük, hogy érintettek vagyunk-e. Ezt érdemes akkor is megtenni, ha korábban az első pakk kikerülésének idején bár beírtuk a címünket Troy Hunt oldalán, már csak azért is, mert azt még nem frissítették az új címekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik