Tech

52 millió felhasználó adatát teregethette ki a Google

A Google anyacég Alphabet októberben közölte, hogy bezárja a Google+ közösségi oldalt. Ezt annak kapcsán jelentették be, hogy egy biztonsági rés miatt akár félmillió felhasználói fiók adataihoz is hozzáférhettek külső fejlesztők.

Ha már ez magában nem lett volna kellemetlen, most újabb, szintén a Google+-hoz fűződő hibáról számolt be a keresőóriás, ami az előzőnél is súlyosabb adatcsapolást tehetett lehetővé, és 52,5 millió felhasználót érinthetett. Ez egész pontosan százszor durvább. A Google+ egyik API-jában megbújó hibának köszönhetően a felhasználók neve, e-mail címe, foglalkozása, életkora és nem publikus adatai is elérhetővé váltak külső felek számára, attól függetlenül, hogy privátra volt-e állítva a fiók láthatósága, vagy nem.

A Google egy héten belül javította a biztonsági rést, eddig nincsenek arra utaló bizonyítékok, hogy bárki visszaélt volna vele, és szerencsére olyan érzékeny adatok, mint jelszavak vagy bankkártya-adatok nem váltak hozzáférhetővé.

Ennek eredményeként a Google+ bezárását is előbbre hozták. Eredetileg augusztusra tűzték ki a dátumot, amit áprilisra módosítottak, a Google+ API-jaihoz való hozzáférést pedig még annál is gyorsabban, 90 nap alatt megszüntetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik