Tech

Valaki rejtélyes adatbázist csinált a szülőképes nőkről

Érdekes adatbázisra bukkant a hétvégén Victor Gevers online biztonságkutató: 1,8 millió kínai nő személyes adatait találta meg benne felsorolva, többek között a lakhelyüket, a telefonszámukat, személyi számukat és a termékenységüket is megemlítve – írja a The Verge.

Gevers a holland nonprofit GDI Foundationnek dolgozik, és korábban már talált a neten kiszivárogtatott személyes beszélgetéseket Kínából, de ez az adatbázis még őt is megdöbbentette.


Az 1,8 millió nő legfiatalabbika 15, a legidősebb pedig 95 éves, nagy részük Pekingben él. A felsorolás binárisan jelöli, hogy melyik nő kész a gyerekvállalásra: az 1-es az igent, a 0-ás a nemet jelentette. A legfiatalabb 1-essel jelölt nő 18, a legidősebb pedig 39 éves volt.

Egyelőre nem tiszta, hogy ki és milyen céllal készítette ezt az adatbázist, néhány internetező szerint a legvalószínűbb az lehet, hogy a kínai kormány próbálja meg nyomon tartani a gyermekvállalásra fizikailag alkalmas nőket, mivel az ország születési rátája soha nem látott mélységekbe zuhant. Nem tartott sokáig, hogy a netezők A szolgálólány meséjéhez hasonlítsák az adatbázist, ahol a termékeny nők értékes tulajdonként jelennek meg a gazdagok, de meddők számára.

Fotó: Hulu

Persze olyanok is vannak, akik szerint csak egy rosszul védett, de ártatlan gyűjtésről van szó, például egy kínai randiapp kiszivárgott adatairól.

Az adatbiztonsági problémák egyre égetőbbek világszerte, úgy tűnik, ez alól Kína sem kivétel. Az egyetlen módszer, amivel az ilyen szivárgások ellen védekezni lehet, az az, ha az ember vigyáz, mit oszt meg magáról online – vagy egyáltalán nem oszt meg semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik