Tech

Szívproblémákat is előre jelezhetnek az okosórák

Az okosórák közül az Apple Watch az egyik legmegbízhatóbb, már ha a pulzusmérésről beszélünk, még akkor is, ha a korábbi, vizuális pulzusmérő verziókról beszélünk, és nem az új Apple Watch Series 4-ről, amiben már beépített EKG van. Egy friss kutatás az Apple finanszírozásával és a Stanford kutatóival azt próbálta meg kideríteni, hogy vajon mennyire hitelesen tudják megjósolni a különböző szívritmuszavarokat és a komolyabb szívproblémákat az eszközök.

A kutatás 419093 felhasználó részvételével zajlott, akik az USA minden államából érkeztek, és nyolc hónapon keresztül figyelték az Apple Watch értékeit, valamint azok,

akiknél szabálytalan szívritmust érzékelt az app, orvosi kivizsgálást is kaptak. 

Az óra a válaszadók 0,5 százalékának, vagyis nagyjából 2000 embernek jelzett az óra valamilyen rendellenességet. Ezek közül 71 százalék bizonyult jó előrejelzésnek, a figyelmeztetések 84 százalékában pedig a felhasználó éppen pitvarfibrillációt szenvedett el, amikor a mérés történt. A figyelmeztetett résztvevők egyharmadánál diagnosztizáltak pitvarfibrillációt a jelzés utáni héten.

Fotó: Saeed KHAN / AFP

Azok közül, akiknek jelzett az órája, 57 százalék ment el orvoshoz, hogy kivizsgáltassa magát.

Bár a szakértők óva intenek attól, hogy az okosórák méréseit összehasonlítsuk az orvosok pontos vizsgálataival, azért abban segíthetnek, hogy a baj első jeleinél felhívják rá a figyelmünket. A Stanford egyértelműen pozitívnak értékelte a kutatás eredményeit, főként abban, hogy mennyire sikeresen meg tudják az ilyen órák állapítani az egészségügyi állapotunkat, és hogy jelezni képesek, ha valami baj lehet. Persze nem lehet minden egészségügyi problémát ilyennel monitorozni, de amit lehet, azt hatékonyan. „További kutatások hozzásegítik majd az embereket ahhoz, hogy felelősebb egészségügyi döntéseket hozzanak” – nyilatkozta Dr. Marco Perez, a kutatásban résztvevő egyik orvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik