Tech mobilteszt

25 000 forintért is akad használható okostelefon

A Redmi Go a Xiaomiról leválasztott Redmi almárka egyik legújabb modellje, ami igazi minimalista darab. Vajon 1 GB RAM és 8 GB háttértár elég a mindennapi használathoz? A mobilon a gyengébb hardverekre optimalizált Android Go fut, úgy. „lightweight” alkalmazásokkal. A legjobb persze, hogy már 25 000 forintért beszerezhető magyarországi garancia, ügyfélszolgálat és gyors szállítás mellett.

Ha van őszinte telefon, akkor az a Redmi Go. Nem próbál elvakítani különböző csili-vili megoldásokkal, amikkel újabb ezresek gombolhatók le a vásárlóról. Úgy működik ez, mint az autóipar, az alapmodellen nincs elég nagy haszon, ezért odatolják az extralistát, hogy tessék ikszelgetni, abból jön a lóvé.

A drága autó analógia a Xiaomi Mi Mix 3 vagy a Mi 8 Explorer esetében érhető tetten, hiszen a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó vagy a nyitáskor szamurájkard kihúzást imitáló mobil azért nem egy komoly problémára adott válasz, tudnánk nélküle élni, de a csúcskategóriában már csak ilyesmivel lehet villantani.

A Redmi Go esetében emiatt nem kell aggódni, hiszen azt kapjuk, amiért tényleg fizetni akartunk: egy minimalista, de jól összerakott telefont. Remekül össze van rakva, viszont hatalmas káva található a kijelző körül. Szenzorsziget nincs, illetve microUSB csatlakozón keresztül tölthető a mobil egy 5V 1 A tápegységgel, így durván három órát vesz igénybe egy feltöltés.

Semmi extra, de legalább olcsó – Fotó: Xiaomi

Tesztüzem

A Redmi Go lényege, hogy olyan telefon is legyen a piacon, ami az abszolút minimumra vágyó vásárlók igényeit elégíti ki. Ezért fut a készüléken az agyonoptimalizált Android Go, illetve egy „lightweight” alkalmazás csomag, ahol minden „valami + GO”, tehát Youtube Go, Maps Go és így tovább, amik az eredeti programok szűkösebb erőforrásra optimalizált változatai. Böngészőből a Mint Browser az alap, de nekünk nem úgy tűnt, hogy gördülékenyebb lenne, mint a Chrome.

És akkor jöjjenek a sokak által csak fekete levesnek titulált hardverjellemzők: 1 GB RAM, 8 GB tárhely és egy Snapdragon 425-ös processzor, egy Adreno 308 grafikus chip társaságában. A processzort már ismerjük a Redmi 4X-ből: nem túl erős, de kifejezetten takarékos darab, szerintünk jobb, mint az új Redmi 6A-ban lévő MTK. A gond inkább a memória mennyisége, illetve a szűkös háttértár.

Utóbbi konkrétan gátolja a nagyobb alkalmazások telepítését.

Ezt azzal oldotta fel a Redmi Go mérnökgárdája, hogy 2 db SIM és 1 db microSD kártya foglalatot helyeztek el tokozásban. Az extra microSD-t érdemes egyből úgy leformázni, hogy oda appokat is telepíthessünk, különben igen gyorsan elfogy a hely. A memória mennyiségének követéséhez pedig a RAM Monitor appot ajánljuk, nekünk átlagosan 250-300 MB maradt szabad, pedig igyekeztünk nem leterhelni a készüléket. Ennek ellenére nem túl gördülékeny a használat, akadások lesznek, de közel sem elviselhetetlen mértékben.

Galéria
Fotó: RendeljKínait

A Google Play az erőforrásigényes alkalmazásokat ki sem listázza – nincs például Iron Blade vagy Asphalt 9 –, tehát a gyártó ezzel is jelzi: itt nem áll rendelkezésre Paks 2. blokkja, hogy 3D-s játékokkal gengszterkedjünk. Ezzel gond nélkül együtt lehet élni, hiszen a Redmi Go kiválóan használható telefonálásra, videók nézésére, netezésre, email írásra és egyszerű, mindennapi feladatokra, mint például egy digitális mozijegy bemutatása a Cinema City-ben vagy Simple Pay alapú fizetés.

A menük böngészése közben megjelenő kéretlen Google reklámokkal viszont egyáltalán nem tudtunk megbarátkozni.

Láttunk már ilyet más olcsó eszköznél, például a Kindle With Special Offers verzióját, ami annyit tesz, hogy az alacsonyabb árért cserébe az arcunkba tolnak kéretlen tartalmakat is. Nem tudjuk, hogy ki mennyire tolerálja az ilyesmit, de nálunk nem vitte feljebb a pontszámot.

A készülék érkezése előtt a kijelzőről gondoltuk, hogy itt csorbul majd a felhasználói élmény, de alaptalannak bizonyultak a félelmeink. Az 5 hüvelykes, 1280×720 pixeles IPS megjelenítő kifejezetten kellemes meglepetés. Remek betekintési szögekkel rendelkezik és elég jó színkezelés is.

Fotó: RendeljKínait

Vannak ugyanakkor feleslegesen idegesítő dolgok is, mint például az egyetlen gyári csengőhang, ami egy repedt fazékhoz hasonló ordítással hívja fel a figyelmünket a bejövő hívásokra.

A szenzorokat is megritkították, a két legfontosabb dolog ugyanakkor a repertoár része: van 4G és a mobil a B20-as sávot is kezeli, tehát lesz gyors internetünk. Az olcsósítást a GPS modul is túlélte, de a veszteséglistára az infra portot, a pedométert, az ujjlenyomat-olvasót és az NFC-t is felírhatjuk, igaz ez ebben a kategóriában egyáltalán nem elvárás. Ellenben a hosszú üzemidő igen, ami az energiatakarékos Qualcomm procival és a 3000 mAh-s akkuval akár 36 óra is lehet – nálunk is simán elment ennyit.

Olvastunk nemrég egy érdekes felmérést azzal kapcsolatban, hogy az emberek mit várnak el egy telefontól. Az első két helyen az hosszú üzemidő és a jó kamera állt, ebből az elsőt a Redmi Go esetében kipipálhatjuk. A képalkotó sem olyan szörnyű, mint amit vártunk. Ellenfényben pocsék képeket készít, de ezt leszámítva egészen normális képeket lőhetünk a 8 megapixeles szenzorral.

Az alacsony felbontás miatt a részletesség ugyan nem túl jó, így nem érdemes a képekbe belenagyítani. Az 1080p / 30 FPS videókra ugyanez igaz, az ég egy fehér massza, stabilizálás nincsen és a szélzaj is sokkal markánsabb, mint amit még ideálisnak gondolnánk.

Összegzés

A Redmi Go-ra van igény a jelenlegi piacon, és jó hír, hogy a belépő szintű hardverhez kifejezetten jól optimalizálták a szoftveres környezetet. Ahhoz képest, hogy csak 1 GB RAM-unk van, élhető rendszert kapunk, persze az elvárásokat is illik alacsonyra tornázni, csodára itt felesleges számítani.

Az mondjuk érthetetlen, hogy miért kellett olyan direkt fájó dolgokkal nehezíteni a felhasználók életét, mint az egy darab idegesítő csengőhang és az indokolatlan helyen felbukkanó Google reklámok. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott a korrekt kijelző, a friss szoftver, a takarékos processzor és a szuper alacsony ár, ami 21-25000 Ft-ot jelent, beszerzési helytől függően. Magyarországon a Xiaomishoptól érdemes beszerezni: a 2 éves garancia és az ügyfélszolgálat megéri a pár ezer forintos felárat.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik