Tech

Kutatók szerint rákot okozhatnak a vezeték nélküli fülhallgatók

Tudósok egy része még mindig úgy gondolja, hogy a Bluetooth és a hozzá hasonló elektromágneses sugárzás egészségtelen – a mobiltelefonok káros hatásairól már rengeteg kutatás készült, de nem mindenki fogadja el az eredményüket, és sokuknak nem született olyan egyértelmű konklúziója, ami alátámasztaná ezt az elméletet. A téma nemrég a vezeték nélküli fülhallgatóknál jött elő újra, amiket azért tartanak veszélyesnek, mert

viszonylag magas rádiófrekvenciás sugárzást bocsájtanak ki.

Tudósok egy csoportja már alá is írt egy petíciót, amit eljuttattak az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO): a fellebbezésnek nevezett dokumentum kilenc pontot javasol arra, hogy a veszélyes elektromágneses sugárzás hatásait mérsékelni lehessen. Ezek között a terhes nők és gyerekek fokozott védelme, a sugárzásmentes helyszínek kialakítása, és az emberek szélesebb körű tájékoztatása is szerepel. A teljes fellebbezést itt lehet elolvasni.

Tudományos szempontból az egésszel csak az a gond, hogy tényként közöl egy olyan állítást, amire egyelőre nincs teljesen biztos tudományos álláspont: az elektromágneses sugárzásra érzékenyebb emberek létezését. A nem ionizáló EMF (electromagnetic fields, elektromágneses mező) káros hatásairól egyelőre nincs semmilyen olyan kutatásunk, ami száz százalékos biztonsággal állítaná: káros az emberi szervezetre.

Pilot okos fülhallgató Forrás: Waverly Labs

A petíciót azonban több mint negyven ország nagyjából 250 kutatója aláírta már, ezzel részben tiltakozva az olyan eszközök használata ellen, mint amilyen a vezeték nélküli fül- és fejhallgató, vagy a többi Bluetooth-szal működő technológia.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a “valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolta az EMF-et, ami néhány kutatás szerint okozhat még neurológiai rendellenességet és DNS-károsodást is. Nagyon kevés kutatás született arra, hogy ezek a fülhallgatók mennyire károsak az emberi szervezetre – és

az EMF-fel kapcsolatban jelenleg több a kérdés, mint a válasz.

A témában több kutatásra lenne szükség, és könnyen lehet, hogy a nemzetközi irányelveket és szabályozásokat is át kellene írni. Egészen addig a petíciót aláíró kutatók azt javasolják, hogy óvatosan használjuk az ilyen eszközöket, és inkább válasszunk vezetékes fülhallgatót, ha tehetjük. A tudományos világ pedig egyelőre megosztott: vannak, akik szerint a káros hatásokat bebizonyító kutatások hitelesebbek, és vannak, akik szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ilyesmit ki lehessen jelenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik