Tech

Ezért érdemes vezetékes fülhallgatót venni

A Bluetooth-os fejhallgatók kényelmesek, és éppen ezért egyre népszerűbbek, egy új vizsgálat szerint azonban jobban megéri a hagyományos fejhallgatók használata.

SoundGuys új, átfogó tesztje alapján a Bluetooth-os eszközök helyett jobban megéri hagyományos fül- és fejhallgatókat választani, már ha az embernek fontos a hangminőség. Az oldal által tesztelt összes Bluetooth-os eszköz gyengébb hangminőséget produkált, igaz, nem mindegyiknél volt jelentős a minőségromlás.

Az adatok alapján egyik vezeték nélküli fejhallgató sem érte el a vizsgált hagyományos eszközök hangminőségét.

Fontos azonban kiemelni, hogy az eltérést 24 éves kor felett nem sokan érzékelik, hiszen ezen életkor felett már mindenkinél tapasztalható némi természetes hallásromlás. A külső zajok pedig tovább nehezíthetik a hangminőségbeli különbségek észlelését. Éppen ezért a Bluetooth-os eszközök főleg azok számára lehetnek hasznosak, akik ingázás közben hallgatnak zenét.

A vezeték nélküli készülékek által használt hangtömörítő szabványok, így az AAC rendszeresen úgy vesznek el az adatokból, hogy az ember ne vegye észre az információvesztést. A tömörítés viszont néha túl agresszív. A SoundGuys az átlagosnál alacsonyabb és magasabb hangerősséggel tesztelve arra jutott, hogy az androidos telefonoknál az ACC használata észlelhetően ront a hangminőségen. Az egyes telefontípusok közt jelentős eltérések jelentkezhetnek.

Más szabványok, például a LDAC sem tökéletes. A szabvány készülékenként és adatátviteli sebességtől függően más-más hangminőséget produkálhat.

Összességében a vizsgált Bluetooth-os fülhallgatók mindegyike rosszabb hangminőséget hozott létre, ráadásul zajosabbak is voltak. Bár a felhasználók többsége valószínűleg nem érzékeli a különbséget, így is akadhatnak olyanok, akik elégedetlenek lesznek a vezeték nélküli fej- és fülhallgatókkal – már csak azért is, mert ezek az eszközök általában jóval drágábbak.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik