Tech

Meglepő, kiktől kell félteni a legjobban az adatainkat

Amikor arról beszélünk, hogy az adataink nincsenek biztonságban, leginkább arra gondolunk, hogy hackerek próbálnak hozzájutni a bankkártya-adatainkhoz, hogy megszerezzék a pénzünket. Egy friss kutatás szerint azonban nem tőlük kell féltenünk a legjobban az információkat: az egészségügyi szektorban sokkal komolyabb a baj.

A Michigan Állami Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem közös kutatása kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a kiszivárogtatott vagy valamilyen módon illetéktelen kezekbe jutott információ több mint fele az egészségügyi szektorból érkezik. Kórházak, orvosok és biztosítási vállalatok is érintettek az ügyekben, ráadásul nem külső behatolásról, hanem belső problémákról van szó.

A kutatók a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban kijelentik, hogy nincs tökéletes módja az online adattárolásnak, mégis aggasztó, hogy

az adatszivárgások jó része belső figyelmetlenségből vagy a rendszer hibájából adódik.

A kutatás egy 2017-es statisztikát követően született meg, amiből kiderült, hogy az Egyesült Államokban hét év alatt majdnem 1800 adatszivárgást jelentettek be, és legalább 33 kórház számolt be nagyobb mennyiségű adat elvesztéséről legalább egy alkalommal.

Ehhez a kutatáshoz viszont John Jiang és kollégái mélyebbre ástak: 2009 októbere és 2017 decembere között 1150 darab, nagyjából 164 millió beteget érintő adatszivárgási esetet vizsgáltak meg, és megállapították, hogy 53 százalékuk belső figyelmetlenség miatt történt. Ez alá tartozik az is, ha egy alkalmazott véletlenül nem rejti el az e-mailjeiben a többi páciens nevét, amikor körüzenetet küld, az, ha nem biztonságos gépen nyitja meg a bizalmas adatot tartalmazó e-mailjét, és az is, ha valaki olyan adatokhoz fér hozzá, amelyekhez nem lenne jogosultsága.

A legtöbb adatszivárgás figyelmetlenségből adódik – fotó: Thinkstock

Bár ezek legtöbbje ártalmatlannak tűnik, a kisebb adatszivárgásokból is lehetnek óriási problémák, ha valaki úgy dönt, hogy rossz célja használja fel az ölébe hullott vagy nagyon könnyen megszerzett információkat.

A külső adatszivárgások mindössze 33 százalék volt adatlopás, hackelés pedig 12 százalékot fedett le.

A kutatók szerint, annak ellenére, hogy szinte lehetetlen olyan rendszert létrehozni, ami teljesen védi az adatainkat, a belső szivárogtatást néhány egyszerű szabályozással csökkenteni lehet.

Az amerikai kutatás egyébként egybevág egy korábbi ausztrál vizsgálattal: itt is az egészségügyi szektor volt az, amely a legtöbb adatot szivárogtatta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik