Tech

Olyan hangot alkottak, amilyen még nem volt

Ha digitális asszisztenst keres magának az ember, általában kétfajta hang közül választhat: vagy férfi, vagy nő szólal meg a hangszórókból. A baj ezzel csak az, hogy ma már nem csak két nemet ismerünk el, vannak olyanok, akik egyikkel sem azonosítják magukat. A koppenhágai Pride felvonulás és a Vice kreatív ügynöksége, a Virtue vezetésével most hangdizájnerek, nyelvészek és tech szakértők olyan hangot hoztak létre, ami a bináris genderbesoroláson túlmutat, gyakorlatilag nemtelen, sehová nem sorolható – írja a Wired.

A Q névre keresztelt hang a tervek szerint arra készteti majd a tech vállalatokat, hogy ne csak férfiban és nőben gondolkodjanak, hanem vegyék számításba azokat is, akik egyik nemmel sem azonosítják magukat.

Fotó: Groove X

Az nem véletlen egyébként, hogy a digitális asszisztensek jó része női hangon szólal meg: Siri, Alexa vagy Cortana is azért kapott ilyen hangot, mert kutatások bizonyítják, hogy a felhasználók jobban reagálnak rájuk, mint a férfi hangokra. Sokak szerint azonban akkor, ha a vállalatok meghozzák a döntést, hogy ezért női hangot adnak az asszisztenseknek, a nemi sztereotípiákat erősítik: azt, hogy a nőnek gyengédnek, gondoskodónak, segítőkésznek kell lennie, az olyan technológiáknak pedig, mint amilyenek a biztonsági robotok, férfi hanggal kell működniük, hogy tekintélyt parancsoljanak. A megalkotói szerint Q válasz lehet ezekre a problémákra.

A kutatók úgy alkották meg Q-t, hogy több kísérleti alannyal felvették ugyanazt a felolvasott szövegrészletet, majd kiválasztottak egyet, amely a leginkább nemtelennek tűnt. Ez nagyrészt azon múlik, hogy milyen a frekvenciája: a magas frekvenciájú hangokat nőinek, az alacsonyabbakat férfinak halljuk. Van viszont a 145 és a 175 hertz közötti frekvenciatartomány, amikor az emberi agy nagyon nehezen tudja eldönteni, milyen nemet hall – az ehhez legközelebb álló hangot választotta ki a kutatók, és több verziót gyártottak le belőle. Aztán elküldték 4500 európai embernek,

a visszajelzések alapján pedig kiválasztották azt, amelyik a leginkább nemtelennek tűnt.

Ha a genderkérdéseket kivesszük a témából, még akkor is hasznos lehet, ha van egy nem női és nem férfi hangja a technológiának – valójában sem Alexának, sem Sirinek, sem a többi társuknak nincs neme, ezért nagyon jól jöhet, ha van egy olyan hangopciónk, amely teljesen nemtelen. Pláne most, amikor a szociális robotok elterjedése a küszöbön áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik