Tech

Ismét adatokat szivárogtathat a Facebook

Azt gondolná az ember, hogy az egészségügyi adataink olyan információk, amelyeket nem osztogatunk meg Facebookon - pedig rengeteg zárt csoport létezik, amelyben a különböző betegségeket beszélik meg a résztvevők, akarva-akaratlanul is érzékeny információkat árulva el magukról. Az amerikai energiaügyi és kereskedelmi házbizottság most aggódó levelet küldött a Facebooknak, szerintük a közösségi oldal nem védi meg eléggé a zárt csoportokban megosztott ilyen jellegű információkat.

A házbizottság 43 oldalas panaszlevelet nyújtott be az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak, amelyben arról fejtik ki aggodalmaikat, hogy a Facebook zárt csoportjaiban elhangzó információkat (különösképp az egészségügyi adatokat és infókat) bárki felhasználhatja, és a Facebook ez ellen nem tesz eleget, és nem védi meg a felhasználóit, hiszen ezekhez a csoportokhoz bárki csatlakozhat.

A zárt csoportok sajátja, hogy csak az lehet a tagjuk, akit az adminok engedélyeznek, ez viszont még nem zárja ki azt, hogy az ott elhangzó információk rossz kezekbe kerüljenek – bárki csinálhat hamis profilt azért, hogy hozzájusson az itt zajló beszélgetésekhez. A házbizottság szerint a Facebook félrevezeti az információkat megosztó csoporttagokat azzal kapcsolatban, hogy

mennyire privát az itt megosztott tartalom, és hogy ki férhet hozzá végül.

Az aggodalom banálisnak tűnhet (hiszen mindenki tudja, hogy ami egy zárt csoportban elhangzik, az könnyen kikerülhet valamelyik tag által szélesebb közönség elé is), de ha ismerjük a tavaly nyáron történteket, már kicsit több aggodalomra ad okot: júliusban ugyanis egy Chrome bővítmény privát csoportok tagjainak adataihoz fért hozzá, és valószínűleg továbbította azokat harmadik személyek felé. A problémát egy a mellrákra hajlamosító gén hordozóinak létrehozott privát csoport vette észre. A Facebook azonnal lépett, de az adatok addigra már ki tudja, hány csoportból kerültek ki engedély nélkül.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Az ilyen adatokkal rengeteg mindent lehet kezdeni: egy biztosítótársaságnak például nagyon értékesek az ehhez hasonló információk. A Facebook azonban ezúttal elutasítja a panaszlevélben említett problémákat: egy szóvivő azt nyilatkozta, hogy minden csoporttagnak egyértelmű, hogy a többi tag is látja, amit megosztanak, és hogy ezt fel is használhatja akár más célra is, ezért tudniuk kell, mit akarnak megosztani a közösségi oldalon, és mit nem. A Facebook szerint tehát az egyén felelőssége az, hogy milyen információkat oszt meg magáról a zárt csoportokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik