Tech

A briteknek elegük van a „gengszter” Facebookból

Az Egyesült Királyság törvényhozói szerint nem kéne hagyni, hogy a Facebook a jövőben továbbra is önmagát szabályozza, a feladatot a kormányra kellene bízni. Azután jutottak erre, hogy  a brit digitalizációért, kultúráért, médiáért és sportért felelős bizottság több mint 18 hónapon át vizsgálta a közösségi óriás adatvédelmi gyakorlatát a Cambridge Analytica-ügy kapcsán.

A 108 oldalas jelentésben amellett szólalnak fel a politikusok, hogy egy független szabályozó hatóság alakuljon kimondottan a közösségimédia-cégek számára. Az országgyűlési képviselők kérvényezték, hogy a vállalatokat törvényileg kötelezni lehessen a platformjaikon található káros vagy illegális tartalmak eltávolítására, és hogy készüljön egy olyan, a közösségi oldalakra érvényes etikai kódex, aminek megszegése büntetést von maga után.

A jelentés szerint a Facebooknak és a hozzá hasonló vállalatoknak nem kéne engedni, hogy „digitális gengszterekként” viselkedjenek, és a törvény felett álljanak. Utalnak arra az esetre, amikor Mark Zuckerberg nem volt hajlandó megjelenni a brit parlament előtt, csak az amerikai kongresszus kérdéseire válaszolt személyesen.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik