Tech

Elhallgattatná az oltáselleneseket a Facebook

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, de napjainkra világszerte egyre nagyobb gondot jelenet az oltásellenesség, és a probléma elharapódzását már az Egészségügyi Világszervezet adatai is alátámasztják: 2018-ban minimum 41 ezer ember kapta el a kanyarót Európában, és 37 esetben lett halál az eset vége, ami arra vezethető vissza, hogy egyre többen utasítják el a védőoltásokat, és ezzel nemcsak a saját egészségüket kockáztatják, de járulnak hozzá ahhoz, hogy

a korábban kordában tartott betegségek ismét terjedni kezdjenek.

A jelenségre az álhírek és félinformációk melegágyának számító Facebook vezetősége is felfigyelt, és a Bloomberg információi szerint a közösségi oldalnál komolyan szóba került, hogy a korábbi megoldásoknál komolyabban lépjenek fel a Facebookon terjedő sületlenségek ellen. Sokan ugyanis Zuckerbergéket okolják, amiért a csoportokban terjedő dezinformáció következtében újra kanyarójárvány söpört végig Washington államon. Az ügy komolyságát jól mutatja, hogy Adam Schiff, egy amerikai képviselő még levelet is írt a Facebooknak és a Google-nek, hogy segítsenek a probléma megoldásában.

Fotó: iStock

A képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi oldalon rendre olyan tartalmak jutnak el nagyobb tömegekhez, amik veszélyezteti az állampolgárok egészségét, és nemcsak bejegyzések formájában, de olykor hirdetések is arra buzdítják a felhasználókat, hogy mondjanak nemet a védőoltásokra..

A Facebook ígéretet tett arra, hogy lépéseket tesznek az ügyben. A téves információk számát igyekeznek csökkenteni, szűrni fogják az ajánlásokat, a hirdetéseket, a – sokszor a legnagyobb problémát jelentő – csoportokat, és úgy fogják módosítani az algoritmusokat, hogy a keresési eredmények között se bukkanjanak fel oltásellenes tartalmak, illetve próbálják elérni, hogy a hiteles információk megjelenése erősödjön a közösségi oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik