Tech

Zöld utat kapott Trump űrkommandója

Kicsit korlátozottabb hatáskörrel ugyan, de hamarosan megalakul az Egyesült Államok űrhadserege: Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amely felszólítja a Pentagont, hogy a légierő keretein belül hozzon létre egy űrhaderőt is, amely a világűrben folyó tevékenységeket ellenőrzi majd, és ha kell, közbe is avatkozik. Trump úgy fogalmazott, hogy az USA ellenségei már az űrben vannak.

Donald Trump először 2018 nyarán kezdte el komolyabban pedzegetni egy független, önálló űrhaderő létrehozását, méghozzá az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozása során. Ekkor még nem sokan vették komolyan a dolgot, most viszont tényleg valósággá vált, bár nem olyan széles hatáskörrel, mint ahogyan azt Trump eredetileg szerette volna. Az űrkommandó ugyanis a légierő alá kerül majd, mint ahogyan például a tengerészgyalogság is működik.

Az eredeti terv az lett volna, hogy a légierővel egy szinten, külön haderőnemként jöjjön létre az űrhadsereg, de úgy tűnik, erre egyelőre várni kell. A mostani rendeletet Trump szerint az hívta életre, hogy az Egyesült Államok ellenségei már jelen vannak az űrben, ezért az USA-nak is fel kell zárkóznia. A tervei szerint a haderő

nemcsak védekezésre, de támadásra is tökéletesen alkalmas lesz.

Egyelőre nem kell űrháborúról beszélni, a haderő legfőbb feladata az lesz, hogy az amerikai űreszközöket védje esetleges támadások esetén. Ez nem óriási gyilkos lézereket jelent, hanem részben ellenállóbb műholdak és más eszközök kiépítését, részben pedig olyan technológiák létrehozását, amelyek még azelőtt megsemmisítik a műholdakra káros eszközöket, mielőtt célba érhetnének.

Az egész helyzetnek azonban lesz egy mindenki számára pozitív kimenetele is: a haderő feladata lesz kitalálni azt is, hogyan tisztítsuk meg a világűrt az egyre csak növekvő űrszeméttől. Mivel a legkisebb űrszemét-darabkák is végzetes károkat okozhatnak egy több milliárd dollárból készült műholdon, érthető, hogy miért akarja Trump mindettől megóvni a drága eszközeit a világűrben.

Viszont ebből minden más ország is hasznot húzhat, amelynek van fenn saját űreszköze.

Ez egyébként nem az első törekvés a világűr militarizálására: azzal, hogy Dwight Eisenhower 1958-ban a NASA-nak csak a civil űrtevékenységet adta oda, a katonait továbbra is a Pentagon alá sorolta, már régen eldöntötte, hogy a Földön kívüli tevékenységeket nem csak tudományos kutatásra szeretné használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik