Tech

Kilyukadt a marsjáró kereke

A marsi felszín nem kíméli a NASA marsjáróját: a Curiosity kerekein először 2017-ben kezdtek el repedések látszani, most viszont már lyukak is tátonganak az alumíniumon. Egyelőre azonban a kutatók még nem aggódnak, szerintük a kerekek kitartanak, amíg kell.

2017-ben vette észre először a NASA Curiosityt működtető kutatócsapata, hogy a rover kerekeivel valami nincs rendben: a rutin-ellenőrzések során (amikor a gép végigfotózza saját magát, és visszaküldi a fotókat a Földre) kiderült, hogy a kerekek alumíniumborítása megrepedezett, mostanra pedig eljutott arra a szintre is, hogy néhányon lyuk tátong.

A marsjárónak 6 kereke van, amelyek közül most a bal középső az, amelyik a legrosszabb állapotban van, ezen már konkrétan lyuk tátong. Pedig az eszköz aktívan védi a kerekeit: van például egy szoftvere, amely lelassítja a rovert, ha olyan területre érkezik, amelyen sok az éles kő, így csökkentve a rongálódás esélyét. Úgy tűnik azonban, hogy még ez sem válik be teljesen, és annak ellenére, hogy a lyukak miatt nem kell túlságosan aggódni, nem jelent túl sok jót.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A rover egyébként már 19 kilométert tett meg a marsi talajon, most a Gale-kráter mélye felé indul. Ha a missziónak ez a része lezárul, a kutatók újra ránéznek a kerekekre, és eldöntik, érdemes-e aggódni miattuk. A Curiosity ezután folytatja majd útját a Mount Sharp környékén. Jelenleg a területen egyébként komoly porvihar tombol, ez viszont szerencsére nem befolyásolja a rovert abban, hogy végezze a munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik