Tech

Ha lenne kertem, ilyen robotfűnyírót szeretnék bele

Manapság egyre többet hallunk az Internet of Thingsről (IoT), a dolgok internetéről, ami az olyan kütyük gyűjtőneve, amik kétirányú kommunikációt folytatnak más eszközökkel. A működés közben keletkező adatokat, információkat képesek más berendezésekhez eljuttatni, és valamilyen technológia segíségével, akár netes adatbázisok, felhőalapú rendszerek révén a világ bármely pontján megosztani.

Ez első blikkre még 2019-ben is kicsit futurisztikusan hangzik,

pedig ezek az eszközök már jelen vannak a mindennapjainkban: a lakás képét távolról is megmutató biztonsági kamerák, a mobilról és távolról is vezérelhető okosizzók, vagy éppen a robotporszívók, amik mára eljutottak arra a szintre, hogy valóban képesek kényelmesebbé tenni az ember életét.

A Las Vegasban zajló CES-en (Consumer Electronics Show) rengeteg gyártó mutatott be ilyen eszközöket, és közéjük tartozik a Bosch is. A vállalat idén arra helyezte a hangsúlyt, hogy megmutassa: az egyre inkább elterjedő IoT miképp változtatja meg a világunkat, és milyen lehetőségeket kínál már ma.

MÉG A FŰNYÍRÓ IS LEHET OKOS

A német cég egy egészen látványos és kifejezetten érdekes koncepciót állított ki a standján, az IoT Shuttle névre keresztelt, elektromos és önvezető kisbuszt, ami azt hivatott prezentálni, hogy a technológia hogyan forradalmasíthatja a városi közlekedést. Ez persze még csak egy ígéretes elképzelés, ugyanakkor a vállalat olyan termékeket is felvonultatott Las Vegasban, amik szintén kihasználják az IoT nyújtotta lehetőségeket, és már el is érhetők az érdeklődő felhasználók számára.

Közelről vizsgáltuk meg a városi közlekedés jövőjét
A Bosch koncepciója a közlekedés egészen újszerű élményt kínáló jövőjét vetíti előre.

Ilyen például az Indego S+ robotfűnyíró, ami a robotporszívókhoz hasonlóan megkönnyítheti az ember életét, csak nem a lakáson belüli, hanem azon kívüli tevékenységekkel kapcsolatban. A CES-en debütált termék természetesen kapcsolódik az internetre, és az első olyan modell ebben a kategóriában, ami Amazon Alexa kompatibilis, tehát akár hangvezérléssel is üzemeltethető.

A legszebb persze az egészben az, hogy irányítani például nem kell.

A lakásban sertepertélő robotporszívókhoz hasonlóan ez a gép is képes feltérképezni a területet, ahol le kell nyírnia a füvet, így pontosan tudja, merre járt már és merre nem, a másfél órás üzemet lehetővé tévő aksijának lemerülése, majd feltöltése után pedig ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta. Sőt idővel azt is ki tudja számolni, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe a rá bízott terület teljes rendbetétele.

Az Indego S+-hoz okostelefonos alkalmazás is tartozik, amin nem csupán nyomon követhetjük, hogy éppen hogy áll a fűnyírás, de időzíteni is lehet a gépet, azaz kialakíthatunk egy automatikus rutint, hogy milyen időközönként kell keresztül masíroznia a gyepen. A robotfűnyíró magától indul, simán visszatalál a dokkolóra, a szenzorainak hála pedig felismeri és kikerüli az akadályokat.

Lényegében csak egyszer kell rendesen beüzemelni és megszabni a nyírás határait, utána pedig szinte semmi dolog nincs vele többé.

Az internetkapcsolat ugyanakkor nem csak arra jó, hogy az alkalmazáson keresztül elenőrizhessük és kontrollálhassuk a gépet, de az Indego S+ képes elérni és értelmezni az időjárás jelentést, és – hiába vízálló – csapadékos időben, vagy annak közeledtével nem indítja el az általunk időzített nyírást, hanem megvárja amíg a feladat elvégzéséhez ideális időjárási körülmények alakulnak ki.

Pár éve mindez még tudományos fantasztikumnak tűnt, ma viszont kézzel fogható valóság, ami egyben tökéletes példája annak, hogy a hálózatba kötött gépek szép fokozatosan tényleg átalakítják, kényelmesebbé, hatékonyabbá és finom túlzással élve jobbá teszik az életünket.

Olvasói sztorik