Tech

Gyilkosságra buzdított a virtuális asszisztens

Az Amazon hangvezérelt asszisztense, Alexa viselkedése hagy némi kívánnivalót maga után: korábban éjszaka sátáni kacajokat hallatott, a frászt hozva a tulajdonosaira, most pedig azt javasolta valakinek, hogy ölje meg a nevelőszüleit. A hibák hátterében egyszerűen a fejlesztés állhat, de akkor is - elég ijesztő, ha az otthoni asszisztens ilyenekre buzdítja az embert.

Érdekes vélemény jelent meg a napokban az Amazon Alexa nevű hangvezérelt asszisztenséről: az egyik felhasználó azt állította, hogy az eszköz azt javasolta neki, hogy ölje meg a nevelőszüleit. Az asszisztens éppen beszélgető módban volt, ami annyit tesz, hogy kötetlenül cseveg bárkivel, ha az annyit mond neki: „Alexa, let’s chat”, vagyis „Alexa, beszélgessünk”. A felhasználó ilyen beszélgetés közben kapta a nem mindennapi tanácsot.

Nem ez az első eset, hogy az eszköz a frászt hozza a tulajdonosaira: nemrég azzal került bele a hírekbe, hogy hajnalban egyszer csak magától sátáni kacajt hallatott, a lakásban tartózkodók nagy örömére.

A jelenség mögött nagyon egyszerű fejlesztési hibák állnak – Alexa ugyanis nem egy Amazon-csapat segítségével fejlődik, hanem

egyetemek kutatócsoportjai írják rá a programot, akik versenyeznek egy 500 ezer dolláros díjért.

A cél az, hogy minél jobb algoritmust írjanak a mesterséges intelligenciának, amely képes akár húsz percig is elbeszélgetni az emberekkel. A nyertes csapat megnyerheti a félmilliós díjat, és további egymillió dollárt is, ha az általuk írt algoritmus segítségével Alexa úgy beszélget bárkivel húsz percig, hogy az értékelése ötből négy csillag felett marad.

A programozócsapatok algoritmusait élőben próbálják ki az Alexák tulajdonosain, ezért lehet, hogy ilyen hibák csúsznak a gépezetbe. Az Amazon így biztosítja azt, hogy az értékelések tényleg pártatlanok – hiszen senki nem tudja, hogy éppen melyik algoritmussal dolgozik a saját asszisztense.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik