Tech

Kínai támadás érhette Amerikát

Amerikai titkosszolgálati források szerint kínai kémek férhettek hozzá több amerikai nagyvállalat, illetve a Védelmi Minisztérium adataihoz.

Kínai kémek férhettek hozzá mintegy 30 amerikai vállalat, így az Apple és az Amazon szervereihez – írja a The Verge. A beszámolók szerint a kínai fegyveres erők arra kényszerítették a helyi gyártókat, hogy chipeket helyezzenek el az amerikaiaknak készülő szerverekben.

Az apró, rizsszemnyi eszközök segítségével a kínai hírszerzés adatokhoz férhetett hozzá, és veszélyes kódokat vihetett fel az érintett hardverekre.

Az Apple és az Amazon állítólag egy belső vizsgálat során fedezte fel a problémát, és azonnal jelezte azt a hivatalos szerveknek. Egyelőre nem tudni arról, hogy ellopták vagy manipulálták volna a vállalatok adatait. A két cég cáfolja, hogy támadás érte volna szervereiket.

Az értesülések szerint a kínaiak a Super Micro Computer Inc-n keresztül juthattak be az érintett rendszerekbe. A vállalat a világ egyik legnagyobb szerveralaplap-gyártója, és két kínai gyárral is szerződésben van. Egy korábbi amerikai hírszerző a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy a Supermicro alaplapjainak megtámadásával az egész világ ellen lehet támadást intézni.

A Bloomberg szerint a kínai hadsereg elsődleges célpontja az Elemental volt, melynek szerverei megtalálhatóak az Amerikai Védelmi Minisztérium különböző adat-központjaiban. A cég szervereit ráadásul magánvállalatok is használják, a támadás így összesen közel 30 amerikai céget érinthetett.

A Bloomberg által leírt történetet alátámasztja, hogy az Apple 2016-ban, az Amazon pedig tavaly megszakította a kapcsolatot a Supermicróval. Az Amazon korábbi közleménye szerint sebezhetőnek találták a Supermicro termékeit, igaz, a probléma szoftvereket és nem hardvereket érintett.

Az esetleges kínai támadásról az amerikai hivatásos szervek egyelőre nem adtak ki közleményt.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik