Tech

Ez az űrhajó vihet vissza minket a Holdra

A Lockheed Martin a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszus 2018-as találkozóján mutatta be Holdra készülő mini-űrállomásának, valamint annak leszállóegységének terveit. Az egyelőre név nélkül futó koncepció leszállóegysége négy embert tud majd a Holdra küldeni, és kéthetes misszióra elegendő rakományt bír majd el. A tervek szerint vissza sem fog térni a Földre.

Donald Trump nem sok mindent támogat az űrkutatás terén, de arra rábólintott, hogy egy olyan holdi űrállomást fejlesszenek az általa támogatott cégek, amely lehetővé teszi, hogy ne csak egyszeri utat tegyünk meg a kísérőnkre, hanem egy hosszabb időszakot eltölthessünk ott, sőt, akár még újra is használhassuk a későbbiekben. Az egyik megtámogatott vállalat volt a Lockheed Martin, amely most a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson mutatta be a terveit a nagyvilágnak és a szakmának.

A koncepció egy mini-űrállomásból és egy leszállóegységből áll, előbbi a Hold körül fog keringeni addig, amíg az űrhajósok a kísérőnk felszínén tevékenykednek. A leszállóegység négy embert tud majd a felszínre vinni, valamint egy tonna rakományt, ami a tervek szerint két hétnyi munkára lenne elegendő. A lander nem fog visszatérni a Földre, csak az űrállomás és a holdfelszín között ingázik majd,

ráadásul újrahasználható, így tényleg költséghatékony.

Így fog kinézni a mini űrállomás – fotó: Lockheed Martin

A leszállóegységet a Földről is fel lehet szerelni üzemanyaggal, de mivel folyékony oxigénnel és hidrogénnel fog működni, a holdi jégből is lehet majd üzemanyagot nyerni hozzá, méghozzá úgy, hogy a jeget a mini űrállomáshoz szállítják, ahol napelemes elektrolízis segítségével üzemanyaggá alakítják. Ehhez persze még nem áll rendelkezésünkre a technológia, így még a jövő zenéje, de elméletben működik.

A Lockheed Martin egyébként elsőként egy Mars-misszió megtervezésével indított, és onnan kezdett el visszafelé dolgozni a Holdig. A végső cél számukra a vörös bolygó, de az oda fejlesztett technológiákat tudják a Holdra használni, a holdi prototípust pedig felhasználhatják egy marsi misszió előkészítésére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik