Tech

Alaszka évszázadokkal jár előttünk, ha útépítésről van szó

November végén erős földrengés rázta meg Alaszkát, az esemény hatására súlyosan károsodtak a helyi utak. Az állam legnagyobb városában azonban nem tétlenkedtek, néhány nap alatt sikerült helyreállítaniuk az infrastruktúrát.

A 300 ezer lelkes Anchorage nagyjából 5000 négyzetkilométeren terül el, a város igen sűrű úthálózattal rendelkezik. A november 30-i, 7-es erősségű földrengés komolyan károsította az infrastruktúrát, Anchorage-nak azonban sikerült néhány nap helyreállítania az utakat – írja a The Verge.

A gyors reakció annak köszönhető, hogy a város rengeteg pénzt és időt ölt az efféle eseményekre való felkészülésre.

Több földrengés van nálunk, mint bármely másik államban az Egyesült Államokban

– mondta Shannon McCarthy, az Alaszkai Közlekedési és Középületi Minisztérium munkatársa. A régió legerősebb földmozgását 1964-ben rögzítették, azóta több olyan jogszabály is született, mellyel a földrengésekre való felkészülést segítik. Az 1964-es földrengés 50. évfordulóján ráadásul további védelmi intézkedéseket is tettek.

A november végi eseményt követően azonnal megkezdték az infrastruktúra állapotának felmérését és a törmelék eltakarítását, a sérült területekre pedig új építőanyagokat hoztak, hogy elindulhasson a helyreállítás. A 0-24 órában folyó munkának köszönhetően néhány nap után már ismét használhatóak voltak az utak.

(Fotó: Alaska DOT&PFAlaska DOT&PF)

Ehhez a helyi aszfaltgyárak segítsége is kellett, melyek a földrengés hírére ismét megnyitottak. Alaszkában a téli időszak során ritkán folytatnak útépítést, ezért a gyáraknak nem éri meg a hideg hónapokban üzemelniük. A katasztrófa miatt viszont úgy döntöttek, újra neki kell látniuk az aszfalt előállításának.

Szerencsére a rossz időjárási körülmények ellenére az aszfaltnak sikerült megfelelően megkötnie. A munkálatokat egyébként a havas eső és az erős szelek mellett az utórengések is nehezítették.

Bár az új utak épnek tűnnek, a szakértők szerint nem tartósak. Nyáron, amikor a körülmények megfelelnek az útépítésnek, az egész hálózatot még egyszer felújítják.

Kiemelt fotó: Alaska DOT &PF

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik