Tudomány

Földrengés rázta meg az egész Földet, és nem tudni az okát

2018 november 11-én különös szeizmikus eseményt figyeltek meg világszerte. A kutatók most azon dolgoznak, hogy magyarázatot találjanak a jelenségre.

A szakértők egyelőre nem értik, hogy mi okozta az eseményt, de úgy tűnik, hogy a Mayotte-nál zajló szeizmikus aktivitáshoz van köze – írja a ScienceAlert. Az indiai-óceáni szigetcsoportnál hónapok óta mozgolódásokat észlelnek a mélyben.

Nem hiszem, hogy láttam már hasonlót

– nyilatkozta Göran Ekström, a Columbia Egyetem munkatársa a 2018 november 11-i szeizmikus eseménnyel kapcsolatban.

A globális rengés előtt fél évvel a francia Geológiai Kutatóhivatal csapata már észlelt valami furcsaságot Mayotte-nál: több száz kisebb rengést, melyek a szigetcsoporttól mintegy 50 kilométerre keletre alakultak ki. Május 10-én bármiféle előjel nélkül rázta meg a régiót egy földrengés, melyet aztán több kisebb földmozgás követett. A legjelentősebb rengés május 15-én történt, ez 5,8 erősségű volt, és bár utóbb a szeizmikus aktivitás gyengült, még a közelmúltban is mértek 5,1-es földmozgást.

Mayotte közelében az utóbbi időkben több földrengést is észleltek – Fotó: Thinkstock

A kutatók úgy gondolják, hogy a folyamat hátterében nemcsak a tektonikus lemezek mozgása áll, hanem valamiféle vulkanikus tevékenység is.

November 11-én aztán a szakértők egy hosszú, egyenletes és különös vibrációt mutattak ki világszerte, amely nem emlékeztetett a normál rengésekre. Az atipikus, nagyon alacsony frekvenciájú jel 17 másodpercenként ismétlődött nagyjából 20 percen keresztül. Korábban hasonlóval még nem találkoztak a kutatók.

A szakértők úgy gondolják, hogy a furcsa jelenséget tűzhányók aktivitása idézte elő, a vulkáni tevékenységet pedig az Indiai-óceán mélyén mozgó nagy tömegű magma válthatta ki.

Ha ez így van, az azt jelenti, hogy Mayotte helyzete nem állandó.

Ezt igazolják azok a GPS adatok is, melyek alapján július óta 60 milliméterre keletre és 30 milliméterrel délre mozdult el a szigetcsoport. Amennyiben a helyi szeizmikus aktivitás folytatódik, a terület tovább vándorolhat.

Ahhoz, hogy a szakértők kiderítsék, hogy pontosan mi is okozta a különös rengéseket, további mérésekre lesz szükség.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik