Tudomány

Gigantikus barlangot találtak a semmi közepén

Hatalmas barlangot azonosítottak Kanada egyik eldugott régiójában. Bár az üreg valóban óriási, a jelek alapján eddig még nem látta ember.

A Csillagok háborúja gödörlakó lényei után Sarlakk-veremnek becézett barlang a Brit Columbia területéhez tartozó Wells Grey Tartományi Parkban fekszik – írja a ScienceAlert.

Az első reakcióm az volt, hogy itt nem lehet egy barlang, ez lehetetlen

– mondta Catherine Hickson geológus és az üreget felfedező expedíció vezetője. A szakértő hozzátette, a barlang óriási, és az ember lélegzete is eláll, ha ránéz.

Az üreget először idén áprilisban figyelték meg egy helikopterről egy vadászat során, majd szeptemberben a kutatók közelebbről is megvizsgálták.

A barlang szája 100 méter hosszú és 60 méter széles.

John Pollack, az expedíció tagja szerint az üreg nem csak kanadai mércével óriási. A szakértő hozzátette, ha az ember a barlang pereméhez áll, nagyjából 180 méter mélyre lehet lelátni. A csapat egyelőre 80 méteres mélységig tudott leereszkedni, a mélyebbre jutást egy vízesés akadályozta meg. A szakértők szerint a barlangban található vízesés a mélyben folyóvá alakul, amely mintegy 2 kilométerrel távolabb bukkan a felszínre, 500 méterrel a Sarlakk-verem bejáratának szintje alatt.

Hickson úgy véli, az üreg térségét egészen 20-50 évvel ezelőttig vastag, állandó hótakaró fedte. A terület ráadásul igen elzárt helyen van, így egészen mostanáig nem bukkanhattak rá az emberek. Hogy igazolják az elméletet, a szakértők arra kérik a helyieket, hogy számoljanak be arról, ha tudtak az üreg létezéséről.

A kutatók egyelőre nem fedték fel, hogy a Sarlakk-verem pontosan hol is található, hogy megóvják természetes környezetét az érdeklődőktől. A csapat azt tervezi, hogy 2020-ban alaposabban is feltárja a barlangot.

Kiemelt fotó: YouTube/Canadian Geographic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik