Tech

Titokzatos objektumot bocsátottak fel az oroszok

Szakértők szerint regisztrálatlan objektumot bocsátottak fel az űrbe Oroszország területéről. Az orosz hatóságok egyelőre nem reagáltak az értesülésekre.

November 30-án egy orosz rakéta szállt fel az északkelet-oroszországi Pleszeck Űrrepülőtérről – írja az IFLScience. Az Orosz Szövetségi Védelmi Minisztérium közleménye alapján a Rokot osztályú rakéta három katonai műholdat szállított az űrbe.

Úgy tűnik azonban, hogy a rakétán utazott még egy űreszköz.

Anatolij Zak, a RussianSpaceWeb újságírója szerint az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) öt objektumot regisztrált. Zak szerint az egyik ismeretlen eszköz a rakéta felső fokozata, míg a másik egy újabb, manőverezhető műhold lehet.

Elképzelhető, hogy a felső fokozat a felbocsátás során darabokra tört, és emiatt két objektumnak érzékelték, a TASS orosz hírügynökség ugyanakkor sikeresnek nevezte a missziót, és nem számolt be a rakéta sérüléséről.

Nem ez az első alkalom, amikor Oroszország vészjósló objektumot indított el. A Kozmosz 2499 jelű űreszközt például 2014 májusában bocsátották fel három további katonai műholddal, majd utóbb furcsa manővereket hajtott végre az űrben. Hasonló a helyzet a Kozmosz 2523-mal is.

Az amerikaiak ráparáztak egy orosz műholdra
Ez azonban nem jelenti azt, hogy tényleg fenyegető lenne.

Egyes elképzelések szerint a fentiekhez hasonló műholdak olyan űreszközök, melyeket a rivális műholdak megzavarására használnak. Oroszország egyelőre egyik esetet sem tisztázta, így biztosat nem lehet tudni az objektumokról.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik