Tech

Még azelőtt lefülelik a csalást, hogy megtörténne

Dollármilliós veszteségeket előzhetnek meg az Imperial College London kutatói azzal, hogy olyan algoritmust írtak, amely képes kiszűrni a kriptovaluta-csalásokat még azelőtt, hogy megtörténnének. A kutatók a pump-and-dump módszert vizsgálták, és rájöttek, hogy vannak olyan aktivitások, amelyek megelőzik az átverést, ennek segítségével pedig gépi tanulással megjósolható, hol készülnek ilyesmire a csalók.

A Bitcoin felemelkedése óta egyre nagyobb az érdeklődés a különböző kriptovaluták iránt, ami nem is csoda: 2017-ben a Bitcoin 900 dolláros értékről hirtelen 20000 dollárra emelkedett, aztán drámaian visszaesett, de még így is 4000 dollár alatt állt meg kicsivel. Az emelkedés hatására úgy jelentek meg a kriptovaluták a piacon, mint eső után a gomba, ez pedig magával vonzotta azt is, hogy egyre több csalás és átverés is kapcsolódik hozzájuk.

Az egyik ilyen a pump-and-dump csalás, ami nagyjából annyit jelent, hogy a szélhámosok kiválasztanak egy viszonylag ismeretlen, nem túl értékes kriptovalutát, gyorsan felfuttatják, majd azonnal le is viszik az árát, persze úgy, hogy előtte ők már kivették belőle a profitot. Ez automatizálva történik, így gyakorlatilag néhány perc, sőt, inkább

néhány másodperc alatt zajlik le az egész folyamat, és nagyon nehéz észrevenni időben, hogy mi is történik pontosan.

Csiahua Csu és Benjamin Livshits, az Imperial College London kutatói az elsők, akik igazán tanulmányozták ezt a csalási technikát, és rájöttek arra is, hogy hogyan lehetne hatékonyan megelőzni. Írtak egy olyan algoritmust, ami gépi tanulás segítségével felfedezi, mely kriptovalutáknál fognak ilyen átverést előkészíteni, van egy kifejezetten erre a módszerre jellemző viselkedésforma ugyanis, amit könnyű nyakon csípni. Ha a rendszer ezt észreveszi, tudja, hogy mi következik, és még azelőtt megakadályozza, hogy akár több millió dolláros károkat okozzon.

A kutatás során a rendszer hat aktivitást talált október 30 és november 6 között, amelyek közül öt végül tényleg pump-and-dump csalássá nőtte ki magát. Elmondható, hogy működik, csakhogy a fejlesztők attól félnek, hogy a csalók hamar rájönnek, hogyan fülelik le őket, és változtatnak a viselkedésükön. Addig viszont egy remekül használható módszer lehet ez az algoritmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik