Tech

Van egy rossz hírünk, ha torrentezik

A különféle torrentszolgáltatásokra nagy nyomást gyakoroltak az elmúlt évek során a hatóságok és a cégek is, emellett azzal a problémával is meg kell küzdeniük az üzemeltetőknek, hogy egyre nehezebb profithoz jutniuk a több ezer felhasználóval rendelkező oldalaikon keresztül.

Általában előfizetések és adományok jelentik a bevételi forrást, ám ez nem eléggé jövedelmező. A The Pirate Baynek például mindössze 0,26 bitcoint sikerült eddig gyűjtenie adományokból, ami 1461 dollárt (kb. 400 ezer forint) ér a jelenlegi árfolyamon, ez kevés ahhoz képest, hogy havonta 250-300 millió felhasználó látogat el az oldalra.

A kriptovaluták felfutásával viszont többen, köztük a kalózos oldal is felfedezték, hogy a kriptopénz bányászával bevételre tehetnek szert. Tavaly szeptemberben az oldal forráskódjában elhelyeztek egy olyan javascript kódot, ami arra utasítja a felhasználó gépét, hogy bányásszon monero nevű kriptovalutát.

A FIGYELMEZTETÉS. Forrás: The Pirate Bay

A művelet természetesen azzal jár, hogy a látogató processzorának kapacitását lefoglalja a bányászat, melynek során bonyolult matematikai műveleteket old meg a gépe, így az lelassul. Miután ez kiderült, a The Pirate Bay közleményben magyarázta, hogy ez egy kísérlet volt csupán.

Úgy tűnik azonban, hogy az üzemeltetők nem temették az ötletet, július elején a torrentoldal alján megjelent egy figyelmeztetés, miszerint mostantól ez valószínűleg már nem csak egy teszt.

A TPB-re való belépéssel beleegyezik abba, hogy XMR-t (monerót) bányásszon a CPU-d. Ha ebbe nem egyezel bele, akkor kérünk, hagyd el az oldalt, vagy telepíts egy adBlockert.” – olvasható az oldalon.

A művelet azzal jár, hogy a gép észrevehetően lassabbá válik, laptop esetén pedig gyorsabban merül az aksi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik