Tech

A legrosszabbkor szivároghattak ki a vásárlók adatai

Több mint szerencsétlen időpontban, épp az idei Black Friday előtt közölte az Amazon, hogy vásárlók nevei és e-mail-címei váltak elérhetővé a rendszerükből. A kereskedelmi óriás ennél több részletet nem közölt, annyit árult csak el, hogy technikai problémáról van szó, így még nem tudni, hogy netán egy bizonyos termékhez, elhelyezkedéshez, funkcióhoz fűződhet-e az eset. A hibát azóta javították, az érintetteket értesítették.

Ugyan a neveken és e-mail címeken túl bankkártyaadatok, jelszavak, lakcímek nem váltak elérhetővé, de a mail-címeket a Black Friday előtt például jól tudják hasznosítani rosszakarók akár adathalász-támadásokhoz is, amelyek különösen megszaporodnak a nagy vásárlásokkal járó időszakok, ünnepek előtt.

Az sem mellékes, hogy a felhasználók bizalma megrendülhet a kereskedelmi óriásban, és a hír hatására kevesebben nyitják ki a pénztárcájukat a webes áruházban. A biztonsági szakemberek pedig azért kritizálják a céget, mert rendkívül kevés információt árultak el az esettel kapcsolatban.

Egyelőre még azt sem tudni, hogy pontosan hány embert érinthet a dolog és az Amazon pontosan melyik weboldaláról voltak elérhetők az információk, de a webáruház amerikai és európai vásárlói egyaránt kaptak levelet a cégtől, amiben az is olvasható, hogy jelszóváltoztatás nem szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik