Tech

A Facebook már a családunkról is tudni akar

Talán a Facebook idei adatkezelési botránya döbbentette rá először az embereket arra, hogy milyen változatos célokra használhatók a felhasználókról gyűjtött személyes adatok. Ha már most ijesztőnek ítéljük meg a helyzetet, eláruljuk: a jövőben ez még rosszabb lehet. Korábban egy hosszabb cikkben is összeszedtük, hogy a későbbiekben milyen megoldásokat használna a közösségi oldal az eddig levédett szabadalmak alapján.

Kész elmebaj, amit a Facebook tervez velünk
A közösségi oldal szabadalmai arról árulkodnak, hogy amiben élünk, még csak a kezdet.

A Buzzfeed szúrta ki, hogy a közösségi óriás olyan technológiát védett le, ami képes kiszámítani, hogy a felhasználó melyik facebookos ismerősével élhet egy háztartásban, ki tartozik a családjába (amennyiben a kapcsolatot nem adta meg egyértelműen az adatlapján). A dokumentumban úgy hivatkoznak a módszerre, mint  „képi adatok nyomán történő háztartási demográfiai elemzésre”.

A leírás szerint a Facebook algoritmusa arcfelismerést vetne be, hogy azonosítsa a feltöltött képeinken látható személyeket, vizsgálná a kommenteket, interakciókat, a közös képek gyakoriságát, illetve olyan technikai szempontokat is, mint az eszközinformációk, közös IP-címek, továbbá a használt hashtagek, amik közül a #family például eléggé egyértelmű. Ez alapján már jó eséllyel képes lenne megtippelni, kivel él együtt a felhasználó.

És hogy mire kell ez az információ a közösségi oldalnak? A szabadalom szerint hirdetési célokra, a kérdés már csak az, hogy mi mindenre fel tudnák használni ezeket az információkat a külsős fejlesztők is, ha az adatok például a korábbiakhoz hasonló szivárgások során eljutnának hozzájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik