Tech

Kész elmebaj, amit a Facebook tervez velünk

Talán a Facebook idei adatkezelési botránya döbbentette rá először az embereket, hogy milyen változatos célokra használhatók az emberekről gyűjtött személyes adatok. Ha már most ijesztőnek ítéljük meg a helyzetet, eláruljuk: a jövőben ez még rosszabb lehet. Legalábbis erről árulkodnak azok a szabadalmak, amiket eddig levédett a közösségi oldal. A cég még azt is megjósolná, mikor halunk meg.

A Facebook több ezernyi szabadalmat védett le, mióta a tőzsdére lépett 2012-ben. A szabadalmakból nem minden esetben lesz valódi fejlesztés vagy termék, de már önmagában az is beszédes, hogy milyen ötleteken dolgoznak a cégeknél. A New York Times hosszabb cikkben szedte össze, hogy a közösségi oldalhoz kapcsolódó licencek közül melyek a legelgondolkodtatóbbak, talán nem is meglepő, hogy nagy részük a felhasználók követésével és szokásaik elemzésével kapcsolatos.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Sosem volt kérdéses, hogy a hirdetőkből élő kék óriás rengeteg adatot gyűjt arról, kikkel és hol töltjük az időnket, mik tartoznak az érdeklődési körünkbe, és úgy általánosságban: milyen személyiségek lehetünk. Néhány szabadalom azonban még elképzelt határainkat is átlépi.

A szabadalmi portfólió lényegében egy térkép arról, hogy egy cég hogyan gondolkodik a technológiája jövőjéről

– véli Jason M. Schultz, a New York Egyetem jogásza. Mutatjuk, miken gondolkodik olyan sokak kedvenc közösségi oldala az általuk benyújtott dokumentumok szerint.

KITALÁLNÁ, KIVEL RANDIZUNK

Az egyik kérvény egy olyan fejlesztésről szól, ami meg tudná tippelni, hogy adott felhasználó kapcsolatban él-e annak ellenére, ha adatlapján nem állított be magának semmilyen kapcsolati státuszt. Az algoritmus többek közt az alábbi faktorokat venné figyelembe:

  • hányszor tekintjük meg egy másik felhasználó adatlapját (arról a hetekben írtunk, hogy ezt is gondosan naplózza az oldal),
  • vannak-e feltöltve olyan profilképek, amiken egy másik személlyel vagyunk láthatók,
  • milyen arányban találhatók ellenkező neműek az ismerőseink közt.

BESKATULYÁZNA MINKET

Egy szövegelemző algoritmus segítene abban, hogy a posztok és más szöveges üzenetek tartalma alapján besorolhatók legyünk bizonyos személyiségtípusokba. Az elemzés során százalékos arányban derülne fény arra, milyen jellemzőkkel bír a felhasználó (extrovertált/introvertált, érzelmileg stabil/instabil, stb.), majd ezeket kihasználva még célzottabb hirdetéseket és posztokat lehetne megjeleníteni.

Fotó: Frédéric Cirou / Altopress / AFP

Ha az ötlet ismerősnek tűnik, nem véletlen: pont ezt a módszert használta a Cambridge Analytica nevű elemzőcég a választók befolyásolására, és ez volt a legkiborítóbb része az adatkezelési botránynak.

MEGJÓSOLJA A JÖVŐNKET

Egy algoritmus a jósnők gömbjéhez hasonlóan viselkedne, de persze ehhez

nem a felhasználó tenyerét, hanem a profilaktivitását vizsgálná.

A közzétett posztok, üzenetek, bejelentkezések, helyszínek, költések alapján jelezné előre, mikor következhetnek be sorsdöntő események az életünkben: például diplomaszerzés, szülés, akár halál is. Ha például egy női felhasználó utóbbi időben sokat keresett rá szülésfelkészítő tanfolyamokra, azokon netán be is jelentkezett, vagy ultrahangról készült fotót posztolt, nagy eséllyel kideríthető, hogy az illető terhes, ez alapján pedig az is belőhető, hogy mikor szülhet.

Fotó: VOISIN/PHANIE / AFP

AZONOSÍTANÁ A KAMERÁNKAT

Egy másik dokumentum olyan technológiáról számol be, ami a feltöltött képeinket elemezve létrehozna egy egyedi „kameraazonosítót”, méghozzá olyan finom részletek alapján,

mint a lencsén található esetleges karcok, pixelhibák.

Ha ezek a részletek más feltöltött képeknél is megjelennének, könnyen elárulhatná, hogy kinek a készülékével készült. Ennek nyomán még arra is következtetni tudnának, hogy milyen kapcsolatban vagyunk adott illetővel, és milyen gyakran használjuk egymás kameráit.

LEHALLGATNÁ, MIT NÉZÜNK A TÉVÉBEN

Korábban már többször is felvetődött, hogy a Facebook a mikrofonon keresztül hallgatja le a felhasználók beszélgetéseit, és azokat felhasználja a hirdetések célzása során is. Ezt a cég ugyan többször cáfolta, de egy szabadalom újabb táptalajt ad a pletykának, bár a kérvény nem az emberi beszélgetésekre, hanem a tévéműsorokra vonatkozik. A Facebook technológiája a telefon mikrofonján keresztül ismerné fel a háttérben szóló, általunk nézett műsorokat és hirdetéseket.

A mobil mikrofonján hallgat le a Facebook? A közösségi óriás tagad
Egy video miatt akadtak ki a felhasználók, de mi van, ha csak jobban ismer minket a Facebook, mint mi saját magunkat?

MEGISMERNÉ A RUTINUNKAT

Algoritmusokkal sok dologról lehet egészen pontos mintázatokat felállítani, és ez igaz a hétköznapi aktivitásokra is. Ha éjszaka például mindig egy adott helyszínen tartózkodunk, akkor feltételezhetően az a lakásunk, ahol rendszeresen alszunk. Ha pedig reggel az első dolgunk, hogy megnézzük a Messengert, akkor az is körvonalazódik, hogy milyen műszakban dolgozunk, mennyit pihenünk.

Ezek alapján pedig az is kitalálható, hogy mikor térünk el a rutintól, mikor járunk másfelé, változtatunk a szokásainkon. Az egy helyen lévő telefonok és ismerősi kapcsolatok alapján pedig az is kideríthető, hogy kik a legközelebbi barátaink, akikkel a valós életben is sokszor szocializálódunk.

Fotó: GARO/PHANIE / AFP

Van félnivalónk?

Sok esetben a cégek azért védenek le nagyon hamar fejlesztéseket, hogy ezzel beelőzzék a konkurenseket, akiknek szintén eszükbe juthat hasonló ötlet – azok nem mindig valósulnak meg. Bár a Facebook esetében is igaz lehet ez a felsorolt víziókkal, de már maga a feltételezés is ijesztő, hogy a hirdetőkből élő, több mint kétmilliárd felhasználó adatait napi szinten gyűjtő közösségi oldal milyen módokon képzeli el a személyes információk elemzésének és felhasználásának újabb módjait.

Jennifer King, a Stanfordi Jogi Egyetem igazgatója szerint amíg a Facebook továbbra is a jelenlegi üzleti modelljét használja, addig jogosan tarthatunk attól, hogy a hirdetéseken túl más célokra is felhasználhatják az adatainkat, legyen szó a választások idején történő befolyásolásról, vagy a felhasználók érzelmeinek manipulálásáról.

Előbbire már láttunk példát a Cambridge Analytica-botrány során, és utóbbi módszer sem elképzelhetetlen, hiszen a közösségi oldal korábban már kísérletezett annak kiderítésével, hogyan hatnak a felhasználók hangulatára a hírfolyamukban felbukkanó bizonyos posztok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik