Tech

Elképesztő videót tett közzé a NASA

Elképesztően látványos videó került ki a NASA oldalára, amin az látható, hogyan teljesíti első sikeres tesztjét az űrügynökség egyedi rendszere. Az Ignition Overpressure Protection and Sound Suppression (IOP/SS) néven említett rendszer célja, hogy a rakéták kilövésekor keletkező extrém hőt és hangrobajt vízsugárral csökkentse. A rendszer egyetlen percen belül körülbelül 450 ezer gallon (17.034 hektoliter) vizet enged ki, amit akár 30 méter magasságig lő.

A tesztet október 15-én hajtották végre a Kennedy Űrközpontban az Exploration Mission 1 nevű, Hold körüli próbarepülés előkészületeinek részeként, ami majd 2019 év végén indul útnak, ez lesz a Space Launch System (SLS) rakéta első legénység nélküli útja.

Az SLS-en már több mint egy évtizede dolgoznak a mérnökök, és a valaha készült legerőteljesebb hajtóműnek szánják. A küldetés célja egy üres kapszula elküldése a Holdhoz, amely az égitestet megkerülve végül visszatér a Földre.

Az EM-2 egysége, melyet a 2020-as évek elején szeretnének elindítani, már legénységgel a fedélzetén repülne el egy, a Hold pályáján rekedt aszteroida mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik