Nagyvilág

Hónapokig nem mehetnek asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra

Oroszország kivizsgálja a Szojuz meghibásodását.

Nem mehetnek asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) addig, amíg a szakértők meg nem állapítják, mitől hibásodott meg csütörtökön felszálláskor a Szojuz MSZ-10 űrhajó – erről az AFP tudósít. Az űrállomásra tartó amerikai és orosz asztronautáknak, Nick Hague-nak és Alekszej Ovcsininnek kényszerleszállást kellett végrehajtania.

2011 óta csak a Szojuzok fedélzetén mehetnek űrhajósok az ISS-re, az amerikaiaknak is ezt kell igénybe venniük. A következő felszállás december 20-án esedékes, háromfős személyzetet vinnének az űrállomásra. Azonban egyelőre nem tudni, hogy lesz-e erre lehetőség.

Az űrállomás küldetéseit felügyelő vezető, Kenny Todd sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a vizsgálat kettő-hat hónapig is eltarthat, de nem tud becslésekbe bocsátkozni. Erik Seedhouse, az Embry-Riddle Repüléstudományi Egyetem munkatársa ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy néhány hónapig tarthat az eljárás. 2015-ben már volt hasonló probléma a Progressz teherszállító űrhajóval, de az embert szállító Szojuzokra sokkal szigorúbb követelmények vonatkoznak – tette hozzá az AFP-nek nyilatkozó szakember.

Az űrállomás mostani legénysége, a német Alexander Gerst, az amerikai Serena Aunon-Chancellor és az orosz Szergej Prokovjev decemberben térne vissza a Földre, az Európai Űrügynökség viszont már terveket készít arra vonatkozóan, ha tovább kell fenn maradniuk. A NASA viszont közölte, hogy az űreszköznek, amellyel visszatérnének, mintegy 200 nap után lemerülnek az akkumulátorai, ezért január elején el kellene hagyniuk az űrállomást. Az ellátmány viszont nem jelent gondot, japán és amerikai teherszállító űreszközökkel biztosítják az utánpótlást.

A NASA az űrsikló-program megszüntetése óta több tízmillió dollárt fizetett Oroszországnak, hogy feljuttassa az amerikai űrhajósokat az űrállomásra. Az erre vonatkozó szerződés jövő év végén lejár, az amerikai űrügynökség ezután a Boeing és a SpaceX közreműködésével tervezi megoldani a feladatot. (Fotó: Europress – Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik