Tech

Itthon is kapható a Samsung felfoghatatlan tévéje

A Samsung első 8K-s tévéivel a berlini IFA kiállításon találkoztunk először. A cég 65, 75 és 85 hüvelykes képernyőméretben dobja piacra Európában a készüléket, ami immár Magyarországon is kapható.

A Samsung Q900R-es tévék QLED kijelzőinek felbontása 7,680 x 4,320 pixel, azaz négyszer több képpontot jelenítenek meg, mint a 4K-s UHD TV-k, és 16-szor nagyobb felbontásúak, mint a FullHD-s készülékek. Összesen több mint 33 millió pixelről beszélünk, ezzel már elég látványos minőséget lehet elérni.

A Q900R a fényerő optimalizálását szolgáló HDR 10+ szabványt is támogatja, ez pedig igen valósághű színeket eredményez.

A Q900R 8K egyedi, mesterséges intelligencián alapuló technológiájának köszönhetően ráadásul képes skálázni a tartalmakat, legyen szó akár a streaming szolgáltatásokon, set-top boxokon, HDMI vagy USB bemeneten keresztül érkező tartalmakról.

A 8K a televíziózás jövője

A Samsung közleménye szerint a 8K jelenti a televíziózás jövőjét, mivel egyre nagyobb az igény a nagy képátlójú készülékekre, ám a megfelelő minőség eléréséhez minél több pixelre van szükség.  A nagy, legalább 65 colos televíziók piaca évről évre nő: 2017-ben már 11 millió nagy képátlójú készüléket értékesítettek, az előrejelzések szerint ez a szám idén már elérheti a 16 milliót.

Az ultranagy televíziók piacán is hasonló tendencia figyelhető meg, 2020-ra akár megkétszereződhet a legalább 75 colos képátlójú televíziók eladása.

Az emberi szem erre még nincs felkészülve
Az LG után a Samsung is 8K-s tévéket mutatott az idei berlini IFA kiállításon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik